Bivši treneri Juventusa
119

Conte i Pirlo kandidati za klupu Barcelone, odluka bi mogla biti vrlo važna za Pjanića

D. P.
Conte i Pirlo glavni su kandidati za klupu Barcelone (Foto: Montaža)
Conte i Pirlo glavni su kandidati za klupu Barcelone (Foto: Montaža)
Ronald Koeman je blizu rastanka s Barcelonom, a španski mediji navode da su dvojica kandidata za njegovog nasljednika bivši treneri Juventusa Andrea Pirlo i Antonio Conte.
Kada se uzmu u obzir treneri koji trenutno nemaju angažman, nije mnogo imena u igri. Među najpoznatijima, svakako, izdvajaju se Antonio Conte i Andrea Pirlo.

Dvojica bivših igrača i trenera Juventusa su, prema navodima brojnih španskih medija, dva glavna kandidata za nasljednika Ronalda Koemana, pod kojim Barcelona ne igra dobro već neko vrijeme.

Mundo Deportivo prenosi da katalonski klub ne traži privremeno rješenje, iako je sezona tek počela, već trenera za dugi niz godina. Upravo to bi mogao biti Pirlo, koji je neuspješno okončao epizodu u Juventusu, koja mu je bila prva u samostalnoj karijeri.

S druge strane, Conte je pouzdanija i provjerenija opcija, ali bi mogao biti preskup za Katalonce koji su u velikim finansijskim problemima. Posebno ukoliko se uzme u obzir činjenica da bi Barcelona trebala isplatiti veliki novac Koemanu u slučaju otkaza, Pirlo se izdvaja kao favorit broj jedan.

U slučaju da neko od pomenutog dvojca preuzme Barcelonu, bit će zanimljivo vidjeti kakva je budućnost Miralema Pjanića i da li bh. nogometaš uopšte ima "sutra" u ovom klubu.

Pjanić je otišao na jednogodišnju posudbu u Bešiktaš, gdje je počeo igrati sjajno i vraća se u prepoznatljivu formu. Eventualni povratak u formu, ali i to što se Pjanić dobro poznaje s obojicom italijanskih stručnjaka, moglo bi značiti da se bh. nogometaš vrati na Camp Nou.

Pirlo i Conte nisu direktno vodili Pjanića kao treneri, ali su i više nego dobro upoznati o njegovim kvalitetama, o čemu su nerijetko govorili.

"Pjanić je na pravom putu da me naslijedi. Radi veliki posao i mnogo je bolji nego ranije. Ono što je najbitnije, pronašao je pravu poziciju gdje se osjeća najbolje. Miralem je igrač koji može promijeniti utakmicu kada je to potrebno. Sjajan je i samo treba nastaviti ovako", govorio je Pirlo 2018. godine.

S druge strane, Conte je oduvijek odavao priznanje Miralemu Pjaniću i to govori podatak da je svim silama pokušao da ga dovede u Chelsea 2016. godine, kada je došao na klupu Plavaca.