Legendarni sudija
135

Collina upozorio sve nogometaše na Svjetskom prvenstvu: Očekujte vrlo ozbiljne sankcije

N. K.
Pierluigi Collina (Foto: EPA-EFE)
Pierluigi Collina (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik sudijske komisije FIFA-e Pierluigi Collina je izjavio da će prva misija sudija na Svjetskom prvenstvu biti zaštita igrača, a oni koji budu radili grube prekršaje riskiraju vrlo ozbiljne disciplinske sankcije.

"Svjetsko prvenstvo je najvažniji turnir na svijetu. Tu su najbolji igrači i bilo bi užasno da jedan od njih ne može igrati zbog povrede koju je prouzrokovao protivnik. Najvažnije je zaštititi igrače. Ne želimo vidjeti bilo kakve intervencije koje ugrožavaju sigurnost igrača. U protivnom očekuju nas vrlo ozbiljne disciplinske sankcije, odnosno crveni kartoni", objasnio je Collina na konferenciji za novinare u Dohi.

Collina je potom komentarisao tri situacijska videa kako bi ilustrovao svoju tvrdnju, sa slučajevima zakašnjelih startova, udaraca laktovima i udaraca u glavu.

"Nije važno što nema namjere povrijediti igrača. Sama činjenica da se rade ovakvi postupci je neprihvatljiva. Organizovali smo dvije radionice s trenerima selekcija koji su učestvovali, ovdje u Dohi i nedavno putem videokonferencije. Također smo prošlih dana posjetili sve 32 reprezentacije i dali smo im iste informacije", izjavio je Collina.

Također je uvjeravao da simulacije i pretjerane reakcije prema sudijama neće biti prihvaćene i obećao da će sudije biti veoma pažljivi povodom stvarnog vremena igre.

Podsjetimo, na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. bila su samo četiri crvena kartona tokom cijelog turnira.