Nogomet
3

Collina: Bio je gol Ukrajine, ali ljudski je griješiti

Totalsport
Pierluigi Collina (Foto: AFP)
Pierluigi Collina (Foto: AFP)
UEFA-in povjerenik za suđenje Pierluigi Collina očekivano se zaštitnički postavio prema sudijama i suđenju na Evropskom prvenstvu u Ukrajini i Poljskoj.

U 63. minuti utakmice između ukrajinskih i engleskih nogometaša na Donbass Areni u Donjecku ukrajinski napadač Marko Dević očito je postigao pogodak. Nakon sjajnog lažnjaka on je pucao prema golu, Joe Hart je odbranio udarac, ali se lopta u visokom luku nastavila spuštati prema golu. U svom stilu ju je John Terry požrtvovno uspio izbiti prije no što je ušla u mrežu, no ponovljena je snimka pokazala da je nedvojbeno prošla gol crtu. Mađarski sudija Viktor Kassai i njegovi pomoćnici nisu vidjeli pogodak.

Engleska je pobijedila 1-0, a ukrajinski selektor Oleg Blohin je nakon utakmice bljuvao vatru:

"Šta će nam pet sudija, ako niti jedan ne vidi očigledan gol?"

Collina je dan kasnije javno odgovorio:

"Imali smo dvije slične sporne situacije na ovom prvenstvu, kada su suci ispravno prosudili. Ovoga puta, nažalost, nisu. No, to je, nažalost, faktor ljudske pogreške. I nije lopta prešla gol-crtu za 50 centimetara, kako se govorilo, već za tek nekoliko centimetara. Ljudski je pogriješiti. Bilo bi bolje da se nije dogodilo, ali se dogodilo – izjavio je Collina, te je informirao kako su pomoćni suci na Euru donijeli 95,7% točnih odluka.

Usprkos svega rečenog, Viktor Kassai i njegova ekipa pomoćnika na ovom Euru više neće suditi...