Dešavalo se i u BiH
40

Colina upozorio na nasilje nad sudijama pa se sjetio zapaljenog automobila: To je nedopustivo

H. H.
Pierluigi Collina (Foto: EPA-EFE)
Pierluigi Collina (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Sudijskog komiteta FIFA-e Pierluigi Collina dao je izjavu na službenoj web stranici o napadu na turskog arbitra Halila Umuta Melera. Dok je bio pun hvale za Melera, skrenuo je pažnju na sve učestalije incidente i nasulju nad sudijama širom svijeta.
Iako nije bio decidan, spomenuo je i paljenje automobila, što je slučaj koji se desio i u BiH prije dvije godine kada su navijači Veleža zapalili automobil sudije Sabrije Topalovića.

"Halil Umut Meler je veoma dobar sudija i veoma dobra osoba. To mogu reći jer sam ga vidio na terenu mnogo puta i provodio vrijeme s njim na FIFA U-20 Svjetskom prvenstvu u Argentini ranije ove godine. Ni kao sudija ni kao čovek nije zaslužio da prođe kroz iskustvo koje je doživio u Ankari. On je obavljao svoju dužnost kada je napadnut na terenu ​​nakon utakmice, a slika Halila Umuta kako leži na tlu i rukama štiti glavu dok ga napadači šutiraju i modrica ispod oka su zastrašujuće", rekao je Collina.

Legendarni Italijan smatra da je još strašnije saznanje da postoje hiljade sudija širom svijeta, na nižim nivoima igre, koji su verbalno i fizički zlostavljani, a o čemu mediji ne izvještavaju.

"Prošlog mjeseca, u svojoj izjavi novinarima nakon Godišnjeg poslovnog sastanka IFAB-a održanog u Londonu 28. novembra, rekao sam da je nasilje, verbalno i fizičko zlostavljanje sudija 'rak' koji može koštati života nogomet", dodao je Collina.

Konačno, poručio je da sudije ne smiju biti žrtva ansilja uprkos greškama koje prave.

"Sudija ne može biti pretučen za odluku koju je donio, čak i ako je pogrešna. Njegov automobil se ne može bombardovati ili zapaliti zbog kaznenog udarca. Nažalost, ovo nije pretjerivanje, jer su autobombe i paljenje automobila učestali događaji u nekim zemljama", kazao je nekada najbolji sudija svijeta.

Inače, turski sudija Halil Umut Meler, kojeg je pretukao predsjednik Ankaragučua Faruk Koca, napustio je bolnicu i nalazi se na kućnom liječenju, a turski šampionat je prekinut na neodređeno vrijeme.