Puno kontroverzi
10

Clattenburg predložio Englezima kako da značajno poprave korištenje VAR tehnologije

K. H.
Mark Clattenburg (Foto: EPA-EFE)
Mark Clattenburg (Foto: EPA-EFE)
Bivši engleski sudija Mark Clattenburg otkrio je način na koji bi Englezi mogli poboljšati korištenje VAR tehnologije, a posebno dio koji se odnosi na ofsajde zbog kojih su proteklog vikenda poništena čak četiri pogotka zbog milimetarskih nedozvoljenih situacija.

Clattenburg je u kolumni za Sportmail iznio svoje mišljenje o VAR sistemu i kako bi on u Premiershipu mogao postati bolji, a iznio je i primjer iz Kine u kojoj trenutno radi rekavši da nogomet u toj državi nije na nivou onog koji se igra u Engleskoj.

"VAR je projekat koji se razvija i potrebna su mu poboljšanja. Ne smijemo zaboraviti da se uz pomoć ove tehnologije donosi znatno veći broj ispravnih nego pogrešnih odluka, a ono što je specifično za Premiership jeste da se tamo igra najbrži nogomet i da je tamo najveći broj poteza koji su 'na ivici'. Uzet ću primjer Kine gdje sada radim, a gdje ni približno nema kontroverznih situacija vezanih za ofsajd jer igrači nisu toliko brzi i u napade generalno ulaze iz dubljih pozicija", kazao je Clatenbrug koji je rekao da se Englezi ne smiju odreći VAR-a zbog nekoliko pogrešnih odluka te da je potrebno pronaći najbolji oblik ove tehnologije", kazao je ovaj engleski sudija.

Nakon toga, on je rekao da VAR ne treba provjeravati ove milimetarske situacije i da se potrebno vratiti osnovama nogometa - da linijski sudija donosi odluku.

"Jednostavno, ukloniti ofsajd iz VAR procesa. Potrebno se vratiti osnovama nogomet ai dozvoliti pomoćnim sudijama da pokazuju kada je nedozvoljena pozicija, a lično mislim da su poništeni golovi iz prošlog vikenda u Premiershipu trebali biti poništeni. Igračima treba sigurnost da im gol neće biti poništen zbog nožnih prstiju ili vrha ramena, a čitava ideja VAR-a nikada nije bila poništavanje golova zbog ofsajda kakve smo viđali u posljednjem kolu Premiership. Mora se bolje definisati značenje 'jasno i očigledno' kako bi se tačno znalo kada se VAR koristi, a kada ne", podvukao je ovaj sudija.

Clattenburg je rekao da bi kapiteni ekipa trebali imati pravo dva puta u toku meča tražiti da sudija još jednom pogleda neku situaciju.

"Liverpool se sigurno ne bi žalio na pogodak koji je Wolves postigao u nedjelju, čak je i kapiten Jordan Henderson nakon toga šutnuo loptu ka centru i mislio da je pogodak čist. Sistem 'challengea' koji bi imali kapiteni vratio bi odgovornost na ekipe i treba dozvoliti da neke ekipe same zatraže provjeru nekih situacija, ali najviše dva puta tokom utakmice", istakao je Clattenburg koji je za kraj dodao da sudija na terenu treba donositi konačnu odluku, a ne neko iz VAR sobe:

"Sudija mora donositi odluku na terenu jer onda nema smisla njegova uloga. Mi smo na Svjetskom prvenstvu imali 20 sudija koji su gledali situacije iz različitih uglova, a u Premiershipu rade samo dvije osobe. Potrebno je više očiju jer tako mali broj ljudi pod pritiskom ne može najbolje reagovati", kazao je Mark Clattenburg koji je dodao da bi sudija Anthony Taylor zbog svojih čestih grešaka mogao izgubiti autoritet kod igrača.