Devet žutih kartona
11

Clatenburg: Moj plan je bio jasan, želio sam da Tottenham uništi sam sebe

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nekada najbolji sudija u Premiershipu Mark Clatenburg priznao je u razgovoru za BBC da je s namjerom dopustio ekipi Tottenhama da uništi sama sebe u meču koji je ekipi Leicestera donio titulu prvaka.

U meču između Chelseaja i Tottenhama koji je odigran u maju 2016. godine, Clatenburg je pokazao čak 12 žutih kartona, od kojih su čak devet dobili igrači Tottenhama. Mnogi su nakon tog meča istakli da su Spursi meč trebali završiti s osam, ili čak sedam igrača, s obzirom na broj oštrih prekršaja koje su napravili.

"Dozvolio sam Tottenhamu da uništi sam sebe, tako da su svi pričali kako je 'Tottenham izgubio titulu'. Ja sam imao priliku isključiti tri njihova igrača, ali bi onda svi mediji u svijetu napisali da je 'Clatenburg koštao Tottenham titule'. Sve je to kao u pozorištu, posebna je ta situacija u kojoj se Tottenham sam uništio, a Leicester osvojio titulu prvaka. Moj plan u tom meču je bio jasan, a to je da Tottenham na tom meču sam izgubi prvenstvo. Pokazao sam im devet žutih kartona, a imao sam priliku isključiti trojicu igrača", kazao je Clatenburg.

"Mnoge sudije bi pokazale crvene kartone jer se drže propisa, ali onda bi se Tottenham, koji bi na terenu ostao sa sedam ili osam igrača, vadio na suđenje. Ja nisam htio da im priuštim takav izgovor i moj je plan bio jasan - Tottenham mora sam izgubiti titulu", kazao je ovaj arbitar.

Leicester je nakon utakmice između Chelseaja i Tottenhama proslavio titulu prvaka, a na kraju je završio sa deset bodova više od Arsenala i 11 više od Spursa. Što se tiče Clatenburga, on je u Premiershipu sudio od 2004. do 2017. godine kada je otišao u Saudijsku Arabiju.