Čudo iz Španije
43

Cityjeva filijala piše najljepšu nogometnu bajku: Mogu li pomrsiti račune Realu i Barci?

D. P.
Slavlje Girone protiv Osasune (Foto: EPA-EFE)
Slavlje Girone protiv Osasune (Foto: EPA-EFE)
Najljepša nogometna bajka ove sezone u najjačim ligama svijeta dolazi iz Španije, a glavni akteri su nogometaši Girone koji ni nakon 12 odigranih kola ne posustaju sa čela tabele.

Remijem Real Madrida i Rayo Vallecana (0:0) Girona je ostala usamljena na liderskoj poziciji u La Ligi. Korak po korak, dok svi očekivaju pad, ovaj mali i simpatični klub ruši lične rekorde i ostaje na vrhu jedne od najjačih liga svijeta.

Nogometaši Girone upisali su novi trijumf za vikend savladavši Osasunu na gostovanju rezultatom 4:2 i tako sada imaju dva boda više od Real Madrida, a četiri od Barcelone.

U kakvoj formi igra ova ekipa, najbolje pokazuje podatak da su u posljednjih 12 utakmica, računajući i Kup kralja, ostvarili 11 pobjeda i samo jedan poraz, onaj od Real Madrida (0:3).

Girona je jedna od filijala evropskog prvaka Manchester Cityja. Najveći vlasnički udio dionica u Gironi ima City Football Group i brojni nogometaši ovog katalonskog kluba igrali su na Etihadu.

Yan Couto, Eric Garcia, Aleix Garcia i Yangel Herrera bivši su igrači Cityja, dok je i ponajbolji igrač sezone, mladi Brazilac Savio, stigao iz Troyesa, koji je također član grupacije vlasnika Manchester Cityja.

Teško je očekivati da će Girona nastaviti da drži korak na vrhu s Realom i Barcelonom, ali bi ova sezona mogla biti historijska za mali katalonski klub.

Klub u historiji gotovo da nema nikakvih trofeja, izuzev jedne šampionske titule u drugom rangu španskog nogometa. Svaki eventualni plasman pri vrhu tabele značio bi i historijski rezultat za Gironu, a kako je krenula ova sezona, ne bi čudilo i da se Evropa zaigra na Montiliviju naredne godine.

Tabela: