Premiership
41

City teško slavio u duelu Guardiole i njegovog nasljednika, Newcastle nastavlja gaziti

D. P.
Haaland se vratio među strijelce (Foto: EPA-EFE)
Haaland se vratio među strijelce (Foto: EPA-EFE)
Odigrano je pet utakmica devetog kola engleske Premier lige u kojima su više uspjeha imale domaće ekipe koje su slavile u tri duela. Najviše pažnje privukao je duel Manchester Cityja i Brightona.

Manchester City je silno tražio prekid niza od dva poraza, što mu se nije dogodilo godinama do ovog oktobra. Nakon poraza od Wolverhamptona i Arsenala u Premier ligi, City je danas dočekao Brighton i upisao pobjedu rezultatom 2:1.

Nakon poluvremena City je imao dva gola prednosti i činilo se da će doći do lagane i ubjedljive pobjede, no nije bilo tako.

U sedmoj minuti pogodio je Julian Alvarez, da bi Erling Haaland udvostručio prednost u 20. minuti. Do odlaska na odmor rezultat se nije mijenjao.

Haaland je u nastavku imao dvije šanse, ali ih je propustio, da bi dramu u meč unio Ansu Fati golom u 73. minuti. Brighton je mogao i do poravnanja, ali je ostalo 2:1, tako da su se Građani vratili na pobjedničke staze.

Zanimljivo, to je bio meč Pepa Guardiole i Roberta de Zerbija, čovjeka za kojeg je Guardiola rekao da je njegov nasljednik i da će ga naslijediti na klupi Manchester Cityja.

S fantastičnom formom nastavio je i Newcastle koji je protiv Crystal Palacea (4:0) upisao četvrtu pobjedu u posljednjih pet duela.

Svrake su već nakon prvih 45 minuta riješile sve brige oko pobjede golovima Jacoba Murphyja, Aarona Gordona i Seana Longstaffa, a u nastavku je pogodio i Callum Wilson za konačnih 4:0 i skok na petu poziciju.

Brentford je bio ubjedljiv protiv Burnleya rezultatom 3:0, dok je jedinu pobjedu za gostujuće ekipe ostvario Wolverhampton na gostovanju kod Bournemoutha rezultatom 2:1. Nottinhgam Forest i Luton remizirali su u uzbudljivom meču rezultatom 2:2.

Premier liga, svi rezultati:

Bournemouth - Wolverhampton 1:2

Brentford - Burnley 3:0

Manchester City - Brighton 2:1

Newcastle - Crystal Palace 4:0

Nottingham Forest - Luton 2:2

Tabela: