Nogomet
2

City predstavlja Guardioline učitelje: "Ništa nisam znao dok nisam upoznao Cruyffa"

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
"Ako Pep ode dalje od mnogih u trenerskom poslu, on će biti prvi koji će priznati da je razlog tome to što je učio od giganata", stoji na početku teksta objavljenog na zvaničnoj stranici Manchester Cityja, a koji govori o trenerskim učiteljima novog trenera ovog kluba Pepa Guardiole.

U nastavku teksta se opisuju se tri čovjeka za koje se smatra da su ostavili najupečatljiviji trag u razvijanju Pepa Guardiole kao trenera.

Johan Cruyff

Prvo ime je legendarni Holanđanin Johan Cruyff koji je kao igrač proveo pet godina u Barceloni u periodu od 1973. do 1978. godine. Za njega je Guardiola kazao: "Ništa nisam znao ništa dok nisam upoznao Cruyffa."

Cruyff je jedan od rijetkih koji je bio vrhunski igrač, a kasnije i vrhunski trener. Nakon igračke karijere, vodio je Barcu i kao trener od 1988. do 1996. godine te s njom, među ostalim, osvojio Primeru četiri puta i jednom Evropski kup/Ligu prvaka.

Ipak, nisu samo trofeji ono što je Cruyff ostavio Barci. Njegova najveća ostavština je filozofija koju je unio u ovaj klub, a to je odgajanje fudbalera i korištenje "totalnog fudbala" koji danas zovemo "tiki-taka". Potencirao je da se igrači ne biraju isključivo po fizičkim predispozicijama nego po tehničkom kvalitetu i inteligenciji.

"Johan Cruyff je obojio kapelu, a treneri Barcelone je od tada samo uređuju i nadograđuju", rekao je jedne prilike Guardiola.

Juan Lillo

Mnogima je bilo čudno kada je Guardiola 2005. godine odlučio preći u meksički Dorados i tmao se oprostiti od fudbala. Međutim, Guardiola je imao svoje razloge, a glavni razlog bio je Juan Manuel Lillo, tadašnji trener Doradosa koji danas radi kao asistent u reprezentaciji Čilea.

Johan Cruyff, Juan Lillo, Marcelo Bielsa (Foto: EPA)
Johan Cruyff, Juan Lillo, Marcelo Bielsa (Foto: EPA)

Lillo je tada počeo koristiti foramciju 4-2-3-1 koja će kasnije postati najpopularnija formacija u svijetu fudbala. I danas je najpopularnija. Iako je Guardiola odigrao 20 utakmica za Dorados što pokazuje da je i tada bio kvalitetan igrač, on se već pripremao za trenersku karijeru i Lillo je pored Cruyffa jedna od najvećih Pepovih inspiracija.

Guardiola nije vodio Lilla za sobom u Barcu, ali Lillov utjecaj je bio vidljiv.

Marcelo Bielsa

Popularan pod nazivom "Luđak", argentinski stručnjak Marcelo Bielsa se smatra također jednim od najvažnijih ljudi u Pepovoj trenerskoj karijeri. Za Bielsu se govori da u svojoj arhivi ima na hiljade VHS kaseta sa snimcima utakmica i da je trenirao sebe da gleda dvije utakmice istovremeno.

On je jedan od najvećih fudbalskih inovatora i jedan od najneobičnijih trenera. Tokom trenerske karijere vodio je reprezentacije Argentine i Čilea, te klubove Athletic Bilbao i Marseiille. Sa Bibaom je igrao finale Evropske lige 2012. godine,

Poznat je po korištenju formacije 3-3-3-1, a glavna karakteristika njegovog sistema je neumoljivi presing bez lopte te napadi sa po minimalno šest igrača.