Senzor za vrat
128

City predstavio revoluciju, čipovani šal koji prati promjene emocija i otkucaje srca navijača

D. P.
Razvoj tehnologije (Foto: Cisco)
Razvoj tehnologije (Foto: Cisco)
Manchester City naredne sezone uvodi revoluciju za svoje navijače pošto je priredio šal koji će imati ugrađen čip koji će mjeriti otkucaje srca i pokazivati kako se mijenjaju emocije kod fanova tokom utakmice.

City će imati priliku da otkrije kako se emocije navijača mijenjaju tokom utakmice. To im nudi moderna tehnologija koju ćemo prvi put vidjeti u svijetu nogometa, a u pitanju je šal u kojeg će biti ugrađen biometrijski senzor.

U saradnji s kompanijom Cisco klub s Etihada će poklanjati navijačima koji to žele šal u kojeg je ugrađen čip. Taj senzor mora biti postavljen sa zadnje strane vrata kako bi funkcionisao.

Čip će prikupljati signale tokom cijele utakmice i na osnovu tih podataka će se vidjeti kako navijač reaguje na primljeni i postignuti pogodak, promašene šanse i neočekivane trenutke tokom utakmice.

Osim toga, šal će mjeriti otkucaje srca i tjelesnu temperaturu. Šal će nuditi i podatke kako se navijači osjećaju u različitim situacijama.

"U našem radu sa Cityjem u proteklih nekoliko godina kontinuirano smo tražili načine da povežemo fanove sa sportom koji vole, na jednom drugom nivou. Pametni šal je projekt kojeg ćemo zajedno pilotirati jer nastojimo bolje razumjeti uspone i padove kod navijača i kako igra utječe na njih emocionalno i fizički", istakla je Ashley Marusak, globalni menadžer sportskog marketinga kompanije Cisco.

Šal još uvijek neće biti dostupan za sve navijače i bit će podijeljen određenom broju fanova. Ideju je podržao i nogometaš Cityja Aymeric Laporte.