Premiership
45

City je prvak Engleske: WBA donio Guardioli naslov

Piše: E. B.
(Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Manchester Cityja su postali prvaci engleskog premiershipa za sezonu 2017/2018 nakon što je u 34. kolu WBA slavio na Old Traffordu na gostovanju kod Manchester Uniteda rezultatom 1:0.

Crveni đavoli su odigrali jednu od najgorih utakmica ove sezone. Prvi su zaprijetili gosti kada je u 12. minuti Livermore šutirao, ali je De Gea sjajno odbranio njegov udarac. Potom je United imao dvije ogromne šanse, i to obje preko Lukakua.

Najprije je Belgijanac u 20. minuti šutirao sa desetak metara, a potom je i u 36. minuti izašao sam na Fostera, ali je golman gostiju u oba navrata fantastično reagovao i spasio svoj gol.

Za Lukakua nije bila ni "treća sreća" u 66. minuti kada je nakon centaršuta sjajno šutirao glavom, ali je Foster još jednom bio siguran.

Promašaji Crvenih đavola kažnjeni su u 73. minuti kada se nakon kornera u gužvi u petercu najbolje snašao Rodriguez i matirao De Geu za veliko slavlje gostiju.

U sudijskoj nadoknadi vremena United je pokušao doći barem do izjednačenja, no u tome nije uspio. Najbolju priliku imao je Smalling u 90+3. minuti kada je iz peterca šutirao glavom nakon Matićevog ubačaja, ali je Foster bio na pravom mjestu i uhvatio je loptu bez problema.

Manchester City je ovim rezultatom otišao na nedostižnih 16 bodova prednosti u odnosu na Manchester United pet kola prije kraja, dok je WBA pobjedom dobio tračak nade za opstanak u Premiershipu, s obzirom da je sada udaljen devet bodova od zone opstanka u kojoj se nalazi Swansea koji ima i utakmicu manje.

Tabela: