Od heroja do manipulatora
0

ANALIZA / Ćiro Blažević izlazi na sporedna vrata

Piše: Edin Isanović
Miroslav Blažević (Foto: Reuters)
Miroslav Blažević (Foto: Reuters)
Vjerujemo da će Blažević sada plasirati informaciju kako sa selektorske stolice odlazi zbog Misimovića, koji je mnogo važniji za reprezentaciju od njega (veznjak Wolfsburga tvrdi da neće igrati dok je on selektor). Možda će reći kako odlazi zbog najvatrenijih bh. navijača BH Fanaticosa, ali sigurno je da niti ovaj put neće navesti pravi razlog - miris novca.

Miroslav Ćiro Blažević jučer je podnio pismenu ostavku na mjesto selektora nogometne reprezentacije BiH. Danas zasjeda Izvršni odbor NSBiH koji će raspravljati, i najvjerovatnije prihvatiti ostavku. Pored toga govorit će se o nepravomoćnoj presudu Suda BiH Munibu Ušanovići i Mirodragu Kurešu.

"Laž je odlika budala", rečenica je koju je često izgovarao sada već bivši selektor Blažević. Iako je u javnosti često apostrofirao da nema nikakvih ponuda i da samo razmišlja o tome kako će "zmajeve" odvesti na Evropsko prvenstvo 2012., ispostavilo se da to nije tačno. Naime, nije mogao ostati hladnokrvan na milionsku ponudu iz najmnogoljudnije zemlje svijeta. Na laku zaradu oca je nagovorio Blažević junior, koji se sve više nameće kao nogometni menadžer. Cijeli transfer dogovorio je Enver Lugušić, nekadašnji golman Sarajeva i trener golmana u bh. nacionalnoj vrsti ( radi u kineskom klubu).

Vjerujemo da će Blažević sada plasirati informaciju kako sa selektorske stolice odlazi zbog Misimovića, koji je mnogo važniji za reprezentaciju od njega (veznjak Wolfsburga tvrdi da neće igrati za reprezentaciju dok je Ćiro selektor). Možda će reći kako odlazi zbog najvatrenijih bh. navijača BH Fanaticosa, ali sigurno je da ni ovaj put neće navesti pravi razlog - miris novca.

Spasitelj postao nepoželjan

Stigao je kao spasitelj, kada gotovo niko nije imao ambicija da bude na selektorskoj klupi, kada nekolicina igrača nije željela da igra za reprezentaciju (uspio je ubijediti sve osim Saše Papca). Na kraju će reprezntaciju napustiti na stražnja vrata. Sve je bilo idealno do utakmica baraža sa Portugalom, a nakon eliminacije od objektivno kvalitetnije selekcije, bh. reprezentacija uzdrmana je unutrašnjim previranjima. Javonost je posebno bila šokirana kada je Blažević optužio kreatora igre Zvjezdana Misimovića za, kako je naveo, izdaju. To je pokrenulo lavinu koja se na kraju obrušila na Ćiru, pa je u jednom trenutku rekao da odstupa. Onda se predomislio pa je pokušao izgladiti odnose (čestitao Misimoviću rođenje sina). U javnosti je potekla priča da su se pomirili. Trajalo je kratko, jer je demantovano od strane igrača aktuelnog prvaka Njemačke. Iako je u tom trenutku još uvijek imao podršku javnosti (koja je sve više kopnila) nije ispunio svoje obećanje - odlazak na utakmicu Lige prvaka između Wolfsburga i Manchester Uniteda, gdje bi, kako je rekao razgovarao sa pomenutim nogometašem. Ponovo je govorio neistinu (“laž je odlika budala”). Izgleda da mu je mnogo važnije bilo snimanje filma u Beogradu.

Bolji poznavaoci prilika smatraju da je to bilo kupovanje vremena kako bi realizovao transfer u Kini. Međutim, kada bi ga neko pitao o tome samo bi odmahnuo glavom, čvrsto demantujući sve navode. Kada se sve sagleda sa ove distance možemo sa sigurnošću reći da je Blažević vješto manipulisao javnost, govorio kako želi ostati na klupi bh. reprezentacije, a istinski je želio transfer u Kini, transfer koji je uljepšan sa mnogo nula.

Priča definitivno završena

Čak su i njegovi najbliži saradnici ostali šokirani kada je na oficijelnoj stranici kineskog Shanghai Shenhua objavljeno kako je upravo Blažević novi menadžer kluba. Sretan je bio njegov sin, a na istoj liniji zadovoljstva koračao je i jedan od najstarijih trenera na svijetu. Nije mala stvar u 75. godini života realizovati ovakav pothvat. Sa te strane treba mu čestitati.

Zvanična potvrda stigla je sinoć kada je podnio pismenu ostavku, čime je ova priča i definitivno završena. Ovdje svakako treba napomenuti da nije imao stopostotnu naklonost Izvršnog odbora NSBiH, a pojavila se informacija da neće dobiti podršku za naredni mandat.

Kako smo nedavno pisali, od trenutka kad je izabran za prvog šefa struke, naša reprezentacija je pod njegovim vodstvom, gledajući sve duele (uključujući i prijateljske dvoboje) odigrala 18 utakmica, zabilježila osam pobjeda, dva okršaja završila remijem, dok su "zmajevi" pod dirigentskom palicom Ćire Blaževića upisali osam poraza. Uspješnost je 48,14% (18: 8-2-8).

Ako gledamo samo kvalifikacione utakmice, ubrajajući i dvomeč sa Portugalom, situacija je sljedeća: odigrano je 12 utakmica, od koji je bh. selekcija šest puta stadion napustila uzdignutih ruku, upisan je jedan remi, dok smo poraženi u pet dvoboja. Uspješnost: 52,77% (12: 6-1-5).

U šest prijateljskih okršaja Blažević ima najlošiji skor. Naime, reprezentacija je pod njegovim vodstvom zabilježila tek dva trijumfa (Slovenija i Oman), jedan remi (Uzbekistan) i tri poraza (Bugarska, Rijeka i Iran). Uspješnost: 38,88% (6:2-1-3). Najveće poniženje doživjeli smo na Kantridi protiv Rijeke, gdje smo poraženi rezultatom 3-2. Statistički nije najuspješniji bh. selektor. Taj primat još uvijek drži Blaž Slišković.

Milion (eura) razloga

Ono što mu se posebno može zamjeriti jeste činjenica da se pred meč sa Portugalcima u lisabonskom hotelu dešavao "show". Misimović je potvrdio da je od ulaska u hotel do svoje sobe "putovao" sat vremena. U međuvremenu se morao slikati i davati autograme. Tada su ga optužili da je izgubio autoritet. Za razliku od naše reprezentacije Portugalci su angažovali skaut timove koji su analizirali igru naših reprezentativaca (Misimović opisan kao najveća prijetnja i dobro zatvoren na Luzu), te na taj način bili upoznati sa svim prednostima i manama "zmajeva".

Relevantni nogometni stručnjaci ozbiljno mu zamjeraju zašto protiv Španije nije očistio žute kartone, kako bi u dvomeč sa Decom i društvom, reporezentativci ušli bez opterećenja. Drugi mu opet prigovaraju i na nekorektnim izjavama nakon dvoboja u Zenici, kada je za Hasagića rekao da je doživio nervni slom (što je kasnije prvi golman reprezentacije demantovao na našem portalu). Otišao je toliko daleko pa je za veznjaka Valladolida, Harisa Medunjanina, rekao da je bio toliko loš u prvih 45 minuta (što nije tačno), da smo praktično igrali sa deset igrača. Ne možemo ni zamisliti kako se tada osjećao nogometaš koji je tada tek debitovao za BiH.

Ne treba bježati od istine pa reći da je on prvi selektor koji je reprezentaciju doveo do drugog mjesta u grupi. Veliki je uspjeh biti ispred Turske i Belgije. Recimo samo jedan dio Istanbula ima stanovnika kao čitava BiH. Pod njegovim vodstvom reprezentacija je ostvarila najveću pobjedu u historiji. Savladana je Estonija 7-0. Afirmisani su mladi igrači poput Džeke, Ibiševića, Salihovića i Pjanića. Kada je imenovan za selektora, BiH se nalazila na 74. mjestu FIFA-ine ranking liste. U junu ove godine došli smo do 33. mjesta, a trenutno smo na 51. poziciji. Iako već napominje da je nesretan i tužan, ne vjerujemo mu iz milion (eura) razloga.

Ćiro, sretno na novom poslu!