Premijer liga BiH
0

Cirkus počinje, gledaoci u strahu od huligana

Piše: E. Isanović
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Utakmicama prvog kola danas počinje Premijer liga BiH. Titulu prvaka brani sarajevski “Željezničar”, dok su novajlije u elitnom razredu “Budućnost” iz Banovića i “Drina” iz Zvornika. Ne možemo sa previše optimizma gledati na novu sezonu. Naime, već u pripremnim utakmicama došlo je do teškog incidenta (prekinut dvoboj “Željezničara” i “Sarajeva” u Fojnici).

Također, naši klubovi nisu blistali u Evropi (osim “Zrinjskog”). Nažalost, neuspjesi su postali svakodnevnica. Razloga za to je puno i da bi se to promijenilo, mora se promijeniti puno toga u razmišljanju ljudi u i oko klubova, samih igrača, pa i medija… Pored toga, mnogo kvalitetnih nogometaša napustilo je ligu koja slovi za jednu od najnekvalitetnijih na svijetu. Sve sugerira da se ne možemo, niti smijemo puno nadati.

Sve manje gledalaca

To ćemo pokazati kroz prizmu činjenica. Gledalaca je sve manje. Izuzetak su samo rijetki dobro posjećeni susreti. Pojedine utakmice u protekloj sezoni gledao je uglavnom ko je morao. I tek poneki znatiželjnik. Na stadionima je mnogo primitivizma, animoziteta između gradova, emotivnog pražnjenja, huliganizma... Ovo posljednje prerasta u veliki problem. Ako se nadležne institucije i NSBiH ne uhvate u koštac sa ovim problemom, posljedice mogu biti pogubne.

Sigurno je da i to utiče na konstantan pad gledanosti. Cjelokupna situacija nije dobra. Osim toga, nema stadiona koji može odgovoriti zahtjevima modernih vremena. Ipak, to za većinu klubova nije prepreka prilikom sticanja licence.

Mnoga pitanja na tu temu mogla bi se postaviti. Krenuvši od toga koji je kapacitet stadiona, koliko je sjedišta natkriveno, kakva je sigurnost igrača i gledalaca, kakvu dozvolu ima stadion (privremenu ili stalnu), koje su bile zamjerke Komisije za licenciranje, kakvi su planovi lokalnih vlasti...

Ima li namještanja?

Stara boljka, suđenje, povlači se iz sezone u sezonu. I u prošloj se mnogo galamilo na sudije. Pod posebnom lupom trebale bi biti pojedine utakmice i pojedini klubovi. Dojam je da mnogi koji sudjeluju u kreiranju atmosfere nisu toga ni svjesni, ali domaći je nogomet u općoj egzistencijalnoj opasnosti, koja nikada nije bila izraženija. Da li je bilo namještanja utakmica? Apsolutno, ali je to teško dokazati.

Ono što posebno treba da zabrine i upozori jeste konstantan odliv kvalitetnih nogometaša. Neki od najboljih igrača u prošloj sezoni, Samir Bekrić i Alen Škoro, otišli su iz BiH. Prvi u Južnu Koreju, drugi u Meksiko. Ne treba da čudi što nam liga iz sezone u sezonu slabi kvalitetom. Igrači čekaju i najmanju priliku da se “otisnu” u inostranstvo.

Naposljetku, nakon okončanja prvenstva većina klubova ozbiljno mora poraditi na kadrovskoj križaljci, a ponekad je potreban potpuni redizajn ekipe.

Mnogo kandidata za vrh

U klubovima je sve manje sportskih radnika. U svim ligama svijeta vrata kluba su otvorena za nekadašnje vedete. Međutim, i tu mnogo zaostajemo. Svakako da bi se to trebalo promijeniti, jer bi svojim znanjem, iskustvom i poznanstvima mogli pomoći u određenoj mjeri.

Još jedan od faktora lošeg stanje jeste – nepostojanje udruženja premijerligaša. Formiranje istog znatno bi popravilo situaciju i koliko-toliko zaštitilo klubove. Inicijative je najviše bilo iz tuzlanske “Slobode”. Predsjednik FK “Sarajevo”, Zijad Blekić, apostrofira da ća zagovarati formiranje udruženja. Da li će se to i desiti, ostaje da vidimo. Nužno je, dakle, da se klubovi ujedine i pronađu rješenje za krizu koja će ih snaći. Svađe i podmetanja nikome neće koristiti.

Ekonomska kriza ostavila je trag i u sportu, pa je za očekivati da i sponzori koji su željeli da svoj novac ulože u nogomet, to ne učine.

Ko su kandidati za naslov prvaka u sezoni 2010/11?

Mnogi relevatni nogometni stručnjaci podvući će “Sarajevo”, “Željezničar”, “Široki Brijeg”, “Zrinjski”, “Borac” i “Čelik”. Glamur, pune tribune, procvat lige, u konačnici će se rasplinuti u naletu realnosti stanja domaćeg klupskog nogometa.

Za kraj treba reći da je polovina utakmica prvoga kola odgođeno.

Danas (subota) igraju:

“Budućnost” – “Drina” 17.30 sati “Borac” – “Široki Brijeg” 20.30 sati “Rudar P.” – “Leotar” 17.30 sati “Zvijezda” – “Travnik” 17.30 sati

“Slavija” i “Sloboda” snage će odmjeriti sutra (nedjelja) u 17.30 sati.

Dvoboj “Olimpik”- “Željezničar” igrat će se 4. augusta, a gostovanje “Čelika” na Koševo pomjereno je za 18. august. Mostarski derbi između “Zrinjskog” i “Veleža” prolongiran je do daljnjeg zbog obaveza “plemića” u Evropskoj ligi.