Pokrenuta zvanična inicijativa
0

Ćiri počasni doktorat Sarajevskog univerziteta

Sarajevo-x.com
Univerzitet u Sarajevu sutra će održati press konferenciju na kojem će se izjasniti o pokretanju inicijative da se selektoru nogometne reprezentacije BiH Miroslavu Ćiri Blaževiću dodijeli počasni doktorat (doctor honoris causa) ovog univerziteta.

Na konferenciji za medije prisutnim će se obratiti Faruk Čaklovica, rektor Univerziteta u Sarajevu, Samir Arnautović, prorektor Izet Rađo, dekan Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja, Mirko Pejanović, dekan Fakulteta političkih nauka, Ahmet Hadrović, dekan Arhitektonskog fakulteta i Adi Džamalija, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu.

Iako još uvijek nema zvanične potvrda, prisustvo najznačajnih predstavnika Sarajevskog univerziteta na sutrašnjem obraćanju javnosti ukazuje da bi popularni Travničanin vrlo vjerovatno mogao dobiti ovu laskavu titulu.

Legendarni nogometni stručnjak u dugogodišnjoj trenerskoj karijeri vodio je 18 klubova u Švicarskoj, Grčkoj i Hrvatskoj. Bio je selektor tri nacionalne reprezentacije - Švicarske, Irana i Hrvatske, s kojom je na Svjetskom prvenstvu 1998. u Francuskoj osvajanjem trećeg mjesta ostvario najveći uspjeh u karijeri.

Prošle godine preuzeo je mjesto selektora nogometne reprezentacije BiH, koja je tada bila potpuni anonimus u svijetu nogometa. Samo godinu poslije, Ćiro zajedno sa našim 'zmajevima' na korak je od Svjetskog prvenstva, što je najveći uspjeh u historiji bh. nogometa.