Nogomet
6

Činjenice za koje možda niste znali: Terry ili Iniesta, niz Flaminija, Manchester United, Pogba...

Klix.ba
Paul Pogba, Mathieu Flamini, John Terry (Foto: EPA)
Paul Pogba, Mathieu Flamini, John Terry (Foto: EPA)
Proteklog ponedjeljka svjedočili smo izboru za Zlatnu loptu u 2015. godini, a po peti put izabran je Leo Messi. Jedan od interesantnih podataka koji se "vrtio" internetom bio je taj da Paul Pogba nije dobio glas od svog brata. To je pokrenulo priče o još nekim rijetkim i zanimljivim podacima iz svijeta fudbala.

Krv nije voda?

Brat Paula Pogbe zove se Florentin i kapiten je Gvineje. Florentin je imao pravo da glasa za najbolja tri igrača svijeta, a nominovan je bio i njegov brat. Međutim, kapiten Gvineje pet glasova dao je Messiju, tri glasa Ronaldu i jedan glas Neueru.

"Crni period" Barcelone

Trenutno najbolji tim svijeta Barcelona u periodu od 1960. do 1985. godine samo je jednom osvojila Primeru, a to se desilo 1974. godine. Poređenja radi, Barcelona je od 2004. godine do danas šest puta osvajala Primeru, čemu je dodala i četiri titule Lige prvaka.

Igrao finale Lige prvaka, ali nema nastup za reprezentaciju

Jermaine Pennant je jedini Englez koji je nastupio u finalu Lige prvaka, a da nikada nije zaigrao za reprezentaciju Engleske. Pennant je igrao u finalu 2007. godine za Liverpool protiv Milana. Igrao je na poziciji desnog krila, a Redsi su poraženi rezultatom 2:1.

Bolivija demolirala Argentinu

U kvalifikacijama za Mundijal 2010. godine Bolivija je na domaćem terenu u 12. kolu južnoameričkih kvalifikacija demolirala Argentinu rezultatom 6:1. Za Argentinu su, među ostalima igrali Javier Zanetti, Javier Mascherano, Angel Di Marida, Carlos Tevez i Leo Messi, a sa klupe ih je predvodio Diego Maradona. Problem Argentincima u ovom meču stvarala je velika nadmorska visina od 3.600 metara.

Naknadno otišli na Euro i osvojili ga

Na Euro u Švedskoj 1992. godine Danska se kvalifikovala nakon što je, zbog rata, diskvalifikovana Jugoslavija. Danci su saznali da će nastupiti samo 10 dana prije početka prvenstva, a na kraju su slavili titulu nakon što su u finalu rezultatom 2:0 savladali Njemačku.

Neporažen na Emiratesu

Veznjak Arsenala Mathieu Flamini nikada nije izgubio utakmicu Premiershipa na Emirates stadionu, domaćem terenu Arsenala. Do sada je odigrao 53 utakmice u kojima je slavio 37 puta, dok je 16 puta utakmica završena neriješenim ishodom.

Nestvaran niz Manchester Uniteda

Manchester United ima jednu specifičnu tradiciju, a radi se o tome da u njihovoj postavi za utakmicu, dakle barem na klupi, mora biti barem jedan igrač koji je njihov proizvod, odnosno koji dolazi iz njihove omladinske škole. Tradicija datira od oktobra 1937. godine i već se radi o blizu 3.800 mečeva.

Terry bolji strijelac od Inieste

Štoper i kapiten Chelseaja postigao je 39 golova u 474 utakmice Premiershipa, dok je veznjak Barcelone Andres Iniesta za Barcelonu postigao 34 pogotka u 373 utakmice Primere.