Skandal na pomolu
40

Čileanci traže da ih FIFA ubaci na SP, tvrde da je za Ekvador igrao igrač s lažnim dokumentima

E. B.
Byron Castillo (Foto: EPA-EFE)
Byron Castillo (Foto: EPA-EFE)
Nogometni savez Čilea je zatražio od FIFA-e da sa Svjetskog prvenstva izbaci Ekvador i ubacinjihovureprezentaciju.

Čileanci tvrde da je nogometaš Byron Castillo koji igra za Ekvador ustvari Kolubijac, te da igra pod lažnim identitetom.

Advokat Nogometnog saveza Čilea Eduardo Carlezza tvrdi kako ima čvrste dokaze da su Ekvadorci lažirali podatke nogometaša koji je odigrao osam utakmica u kvalifikacijama za katarski Mundijal.

"Uputili smo žalbu FIFA-i zbog ovog ozbiljnog incidenta. Nakon detaljne istrage ustanovili smo ko je Byron Castillo. Kategorički tvrdimo da je Byron Javier Castillo Segura rođen u kolumbijskom Tumacu 25. jula 1995. godine, a da Byron David Castillo Segura, koji je navodno rođen 10. novembra 1998., ne postoji. On je duh. Njegovi dokumenti su krivotvorenii to je kažnjivo i ekvadorskim zakonom", tvrdi Carlezzo.

Čileanci tvrde da je nogometaš ustvari Kolumbijac, da mu u lažnim dokumentima stoji da je tri godine mlađi, a da je prevara napravljena još 2012. u Ekvadoru kad je Castillo registriran za tamošnji klub Norte America.

Čileanci su zatražili saslušanje i nadaju se da će rasplet slučaja eliminirati Ekvador sa SP-a, a njih odvesti u Katar s obzirom da bi se čak osam susreta Ekvadora u kvalifikacijama u kojima je Castillo igrao registrovala službenim rezultatima 3:0 za protivnike, a tada bi Čile sa sedme skočio načetvrtupozicijuiosigurao direktan plasman na Mundijal.