Zanimljiva priča
7

Cijela ukrajinska nogometna ekipa okupila se u Njemačkoj i trenira sa članom Bundeslige

D. P.
Kryvbas trenira u Kolnu (Foto: Instagram)
Kryvbas trenira u Kolnu (Foto: Instagram)
Nogometni klub Kryvbas silom prilika preselio je iz Ukrajine u Njemačku i tu nastavio s radom dok traje agresija Rusije na njihovu zemlju.

Nogometašice Kryvbasa bile su na aerodromu u trenucima kada je počeo rat u Ukrajini. Plan je bio otputovati na pripreme u Tursku, no ekspedicija se zaustavila jer je pala prva raketa na njihov grad.

U međuvremenu, dame iz FC Kryvbas preselile su u Njemačku i tu nastavile s radom. Veliku uslugu učinio im je član Bundeslige Koln koji ima i žensku i mušku ekipu.

Kryvbas trenutno trenira zajedno s Kolnom na terenima koje koristi ovaj član Bundeslige, ali vjerovatno neće biti uključen u takmičenja u Njemačkoj.

Važno je naglasiti da se cijela ekipa uspjela okupiti u Kolnu. Iz kluba ističu da nije lako fokusirati se na treninge.

Trenerica Alina Stetsenko nada se da će i druge djevojke koje izbjegnu iz Ukrajine pristupiti ekipi kako bi, makar na neko vrijeme, zaboravile na strahote kroz koje prolaze njihovi sugrađani.

Ekipu je u Koln doveo bivši nogometaš Kryvbasa Artur Podkopajev koji živi i radi u Njemačkoj. Nogometašice trenutno borave u hotelu za izbjeglice, ali mogu koristiti i sve kapacitete ekipe Kolna koja im je izašla u susret.