Okom statistike
961

CIES: Edin Džeko proglašen za najvažnijeg igrača turskog prvenstva ove sezone

E. B.
Edin Džeko (Foto: Fenerbahče SK)
Edin Džeko (Foto: Fenerbahče SK)
Međunarodni centar za sportske studije (CIES) objavio je podatke o igračima čije su igre imale najveći utjecaj tokom ove sezone u 54 lige širom svijeta.

Formula po kojoj se računao rezultat utjecaja na igru je uzimala u obzir performanse igrača u šest područja igre, minute u domaćoj ligi i rezultate njihovih klubova.

Šest područja igre koje je CIES uzimao u obzir su odbrana na zemlji, distribucija lopte s naglaskom na zadnju trećinu, uspješnost i količina driblinga, broj stvorenih prilika, završnica i zračni dueli, a iz tih statističkih podataka se dobije jedinstvena brojka od 0 do 100 koja označava ukupni utjecaj tog igrača na igru.

Nažalost, Wwin liga Bosne i Hercegovine nije među 54 odabrane lige, ali jedan bosanskohercegovački igrač je najvažniji igrač svog prvenstva.

Naravno, radi se o Edinu Džeki koji je ove sezone briljirao u dresu Fenerbahčea, a dobio je ukupnu ocjenu od 76,3 čime je najbolji u Super Ligi Turske.

Na 15. mjestu se nalazi Edin Višća s ocjenom 65,2, a ispred njega je prvi strijelac lige Mauro Icardi s ocjenom 66,4.

Podsjetimo, Džeko je sa 20 golova najzaslužniji što se Fenerbahče još uvijek bori za titulu prvaka. Galatasaray je kolo prije kraja i dalje prvoplasirani sa 99 osvojenih bodova, tri više od drugoplasiranog Fenerbahčea.

U sljedećem kolu Fener će na svom terenu dočekati Istanbulspor dok će Galata gostovati kod Konyaspora. Ukoliko oba sastava budu imala po 99 bodova na kraju, prvak će biti Fenerbahče zbog boljeg međusobnog omjera.