Nogomet
8

Christian Benteke postigao najbrži pogodak u kvalifikacijama svih vremena

Piše: E. B.
Foto: AFP
Foto: AFP
Christian Benteke je sinoć postao rekorder. Napadač Belgije je protiv Gibraltara postigao najbrži pogodak u kvalifikacijama svih vremena - da zatrese mrežu Ibrahima trebala mu je samo 8,1 sekunda.

Gibraltar je krenuo sa centra, Benteke je oduzeo loptu Casciaru, zaobišao Chipolinu i pogodio Ibrahimovu mrežu za 1:0.

To je za 0,2 sekunde brže od Sanmarinjanina Davidea Gualtierija, koji je u kvalifikacijama 1993. godine postigao gol Engleskoj nakon 8,3 sekunde. No, za razliku od Bentekea, Gualtierijeva reprezentacija je prva krenula sa centra.

No, Bentekeov gol ipak nije ni blizu najbržeg svih vremena. Štaviše, nije ni najbrži kada su u pitanju reprezentacije.

Taj rekord drži Lukas Podolski, koji je u prijateljskom susretu Njemačke protiv Ekvadora 2013. godine postigao gol nakon samo 6 sekundi igre.

Na velikim takmičenjima najbrži gol je postigao Turčin Hakan Sukur, koji je na Svjetskom prvenstvu 2002. godine dao gol protiv Južne Koreje nakon 10,89 sekundi.

Rekord Lige prvaka drži Holanđanin Roy Makaay, koji je u dresu Bayerna protiv Real Madrida 2007. godine postigao gol nakon 10,12 sekundi.

Što se tiče Evropske lige, taj rekord drži Čeh Jan Sykora, koji je ove godine za Slovan Liberec dao gol Qarabagu. On je mrežu Ibrahima Šehića zatresao nakon 10,69 sekundi.

I naš reprezentativac Asmir Begović je rekorder. I to dvostruki. Begović je u dresu Stoke Cityja protiv Southamptona postigao najbrži gol jednog golmana (13 sekundi), te je postigao gol sa najveće udaljenosti (89,15 metara).

Najbrži gol svih vremena postigao je Nawaf Al Abed 2010. godine na meču između Al Hilala i Al Shoalaha, kada je pogodio direktno sa centra, a lopta je letjela do gol-linije tačno 2 sekunde.