Legendarni Paragvajac
15

Chilavert: Nema rasprave, Maradona nema ni jedan posto onoga što je Messi osvojio

F. Z.
Jose Luis Chilavert (Foto: EPA-EFE)
Jose Luis Chilavert (Foto: EPA-EFE)
Legendarni paragvajski golman Jose Luis Chilavert smatra kako je suludo porediti Lionela Messija i Diega Maradonu, a poručio je i kako Argentinci trebaju biti sretni što je Messi odlučio da igra za tu reprezentaciju.

Chilavert koji je tri puta bio najbolji golman svijeta i koji je u svojoj karijeri iz slobodnih udaraca i s bijele tačke postigao ukupno 67 pogodaka kaže kako je Barcelonin Argentinac bez ikakve sumnje najbolji igrač svijeta.

"Messi je najbolji igrač na svijetu i tu nema nikakve sumnje. Maradona nije osvojio ni jedan posto onoga što je osvojio Messi. Argentinci treba da se zahvale Messiju zbog toga što je odlučio da igra za Argentinu, a ne za Španiju. Uživanje je gledati ga kako igra", rekao je Chilavert.

Golman koji je jedna od najvećih legendi Velez Sarsfielda s ovim klubom osvojio je četiri titule prvaka Argentine, Copa Libertadores, a bio je i prvak svijeta 1994. godine. Za najboljeg golmana svijeta biran je 1995, 1997. i 1998. godine. Bio je dio najboljeg tima Svjetskog prvenstva 1998. godine u Francuskoj, a World Soccer ga je svrstao među 100 najboljih igrača svih vremena. Jedini golman koji je postigao više pogodaka od njega je Rogerio Ceni (131), a Chilavert je je na jednom susretu postigao i hat-trick. Bio je poznat kao vrlo temperamentan golman.

Sa Maradonom se sukobio tokom duela Veleza i Boce Juniors nakon povratka jednog od najboljih igrača svijeta svih vremena u Argentinu iz Evrope. U tom susretu Chilavert je postigao pogodak iz slobodnog udarca, a Paragvajac kaže kako je sukob počeo zbog poruke koju je poslao Maradoni na tom susretu.

"Rekao sam mu da ima anti-doping kontrola i on se naljutio", istaknuo je Chilavert.