Meč u Belfastu
568

Chelsea osvojio Superkup Evrope pobjedom nad Villarrealom nakon penala

E. B.
(Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Chelseaja su osvojili Superkup Evrope pobjedom nad Villarrealom nakon penala. Rezultat nakon 90 i 120 minuta je glasio 1:1, a u izvođenju penala uspješniji je bio engleski tim rezultatom 6:5.

Susret je odigran na stadionu Windsor Park u glavnom gradu Sjeverne Irske Belfastu, a strijelac vodećeg pogotka na meču bio je Hakim Ziyech.

Nakon lijepe akcije u 27. minuti po lijevoj strani Kai Havertz je ubacio po zemlji, a Ziyech je sa sedam metara matirao golmana osvajača Evropske lige Sergija Asenja za 1:0.

U samom finišu prvog poluvremena Cheslea se našao u problemu kada je upravo Ziyech povrijedio rame, te je morao napustiti teren. Marokanac će sigurno propustiti početak sezone u engleskom Premiershipu, a u narednim danima ćemo saznati i koliko tačno će biti van terena.

Španska ekipa je imala nekoliko prilika za poravnanje rezultata, a najbolju je iskoristila u 73. minuti. Londonska ekipa je izgubila loptu pred svojim golom, Boulaye Dia je ostavio petom loptu za Gerarda Morena koji rutinski matira Edouarda Mendyja za 1:1.

U nastavku susreta nije bilo pogodaka, te je susret otišao u produžetke. U dodatnih 30 minuta se mreže nisu tresle, a u samom finišu drugog produžetka trener Chelseaja Thomas Tuchel je u igru zbog penala uveo Kepu Arrizabalagu i to mu se isplatilo jer je španski golman odbranio dva penala.

Za Chelsea su pogodili Azpilicueta, Alonso, Mount, Jorginho, Pulišić i Rudiger, a za Villarreal Moreno, Estupinan, Gomez, Raba i Foyth.

Penale su promašili Havertz za Cheslea, te Mandi i Albiol za Villarreal.

Chelsea je osvojio drugi put Superkup Evrope iz petog pokušaja, dok je ovo bio prvi Villarrealov pokušaj.