Ponovljeni susreti Lige prvaka
0

Chelsea i Liverpool peti put odmjeravaju snage

Totalsport
Igrači Chelsea na današnjem treningu, Foto: AP
Igrači Chelsea na današnjem treningu, Foto: AP
Kuglice u bubnju kao da su bile začarane prilikom ždrijeba u Nyonu, jer su u sva četiri para spojile stare znance, a engleske rivale Chelsea i Liverpool čak peti put.

Čak su se i Arsenal i Villareal već sreli u Evropi, iako su Mediteranci novi članovi europske elite. U sezoni 2005/06 Villarreal je u revanšu došao blizu nadoknade minimalnog zaostatka iz prvog polufinala u Londonu, no Juan Roman Riquelme je promašio jedanaesterac omogućivši Arsenalu da prođe dalje s 1-0 i 0-0.

Najdužu tradiciju imaju dvoboji Manchester Uniteda i Porta, čiji prvi susret datira iz sezone 1977/78 u Kupu kupova. Tada je Porto doputovao na Old Trafford sa sjajnih 4-0, no u uzvratu je patio jer su Vragovi stigli do 5-2 i nadomak preokreta. Skoro 20 godina kasnije, United je uzvratio s 4-0 u četvrtfinalu Lige prvaka 1996/97, dok na starom Das Antasu Portugalci nisu otišli dalje od 0-0.

No, s Joseom Mourinhom za kormilom još je jednom Porto rastužio Unitedove navijače. U osmini finala 2003/04, na svom je terenu stekao skromnu prednost od 2-1, a u paklu Old Trafforda izdržao s 1-1.

Barcelona i Bayern odmjerili su se dvaput i oba su puta Bavarci prošli dalje. Prvi se sraz dogodio 1995/96 u polufinalu Kupa UEFA, kad je Barcelona prokockala izvanrednu priliku odigravši 2-2 u Münchenu, ali i izgubila s 1-2 na Nou Campu. Taj je poraz označio kraj ere Johana Cruyffa na Barcinoj klupi. Tri sezone potom, ova su se dva kluba srela u grupnoj fazi Lige prvaka, a Nijemcima su pripale obje pobjede, s 1-0 na Olimpijskom stadionu i opet s 2-1 u Barceloni.

Nijedan euro-klasik ne može se mjeriti s tradicionalnim odmjeravanjem Liverpoola i Chelseaja, koje ždrijeb sparuje peti puta zaredom. Jednom su se ovi takmaci susreli u grupi, odigrali dvaput po 0-0 i zajedno prošli dalje; prošle godine je uspješniji bio Chelsea u produžetku, a dvaput ranije Liverpool – jednom jedanaestercima, a drugi puta sumnjivim golom. Ukupna je statistika izjednačena, s po dvije pobjede svakog protivnika i s četiri neriješena, od čega tri bez pogodaka. Koliko su tvrdi dueli plavih i crvenih govori i činjenica da u 90 minuta nijedna momčad nije postigla više od jednog gola.