Vraćaju se
38

Chapecoense na čudesan način osvojio prvu titulu četiri godine nakon velike tragedije

E. B.
Slavlje igrača Chapecoensea (Foto: Twitter)
Slavlje igrača Chapecoensea (Foto: Twitter)
Nogometaši Chapecoensea osvojili su prvu titulu skoro tačno četiri godine nakon velike tragedije u kojoj su poginuli skoro svi igrači tima.

U novembru 2016. godine Chapecoense je putovao avionom na gostovanje kod kolumbijskog Atletico Nacionala na finale Copa Sudamericane.

Avion se srušio kod grada La Union, a od 81 osobe preživjelo je njih pet, od kojih su tri nogometaša.

Golmanu Jacksonu Follmanu je amputirana noga i zbog toga je završio karijeru, dok su svoj nogometni san nastavili Alan Ruschel i Neto.

Neto se oprostio prošle godine i postao je trener Chapecoensea, dok je Ruschel postao kapiten kluba.

Chapecoense je ove sezone u prvenstvu Catarinense zauzeo osmo mjesto od deset ekipa, posljednje koje vodi u doigravanje.

Niko im nije davao nikakve šanse u play-offu, no Ruschel i društvo su uprkos tome napravili čudo i bez poraza su došli do titule.

U četvrtfinalu su sa ukupnih 3:1 (2:0 i 1:1) izbacili prvoplasirani Avai, u polufinalu petoplasiranu Criciumu sa 2:1 (1:0 i 1:1), te u finalu drugoplasirani Brusque sa 3:0 (2:0, 1:0).

Chapecoenseu ide dobro i u drugoj državnoj ligi. U Seriji B nalazi se na četvrtom mjestu sa samo tri boda manje od lidera Parane i mogao bi već iduće sezone igrati ponovo u elitnom rangu brazilskog nogometa.