Pogodak za prvu titulu
72

Četvrt stoljeća od kultnog pogotka: Dan kada je Zubanović ušao u legendu sarajevskih derbija

E. B.
Trenutak za historiju: Zubanović prolazi Dedića
Trenutak za historiju: Zubanović prolazi Dedića
Na današnji dan prije 25 godina odigrano je finale play-offa za prvaka Bosne i Hercegovine u kojem je Željezničar pobijedio Sarajevo kultnim pogotkom Hadisa Zubanovića.

U 69 godina rivalstva Sarajeva i Željezničara odigrano je 149 utakmica, a ona odigrana 5. juna 1998. godine na Olimpijskom stadionu Koševo je u posebnom sjećanju navijača Plavih.

Bilo je mnogih velikih pobjeda momaka u bordo i plavom dresu, no trijumf koji je ekipa s Grbavice ostvarila prije četvrt stoljeća na najvećem bosanskohercegovačkom stadionu je jedan od najdražih za navijače Željezničara, a jedan od najbolnijih za navijače Sarajeva.

U tih 90 minuta nogometa na Koševu stalo je sve što u jednu utakmicu može stati - jedna ekipa je napadala, imala mnoštvo prilika od kojih je nekoliko zicera, pogađala okvir gola, poništen joj je pogodak, a potom je na najsuroviji način kažnjena u posljednjim sekundama.

Ne zna se čijim navijačima je na prepunim tribinama Koševa bilo teže tokom utakmice - navijačima Sarajeva koji su u više navrata vidjeli loptu u golu, ili navijačima Željezničara koji su svake sekunde strahovali od debakla.

U 90. minuti igrači Sarajeva su prekomplikovali napad i odbrana Želje je izbila loptu u aut. No, Adnan Pehlivanović je, instinktivno potrčao za loptom s namjerom da spriječi njen izlazak u aut i krajnjim naporom je uspio stići i izbiti u polje, Edin Šopović je na čudesan način izbjegao svog čuvara i krenuo u kontranapad. Hadis Zubanović je dvije sekunde pokazivao svom saigraču gdje da mu pošalje loptu, a onda je čitav stadion zanijemio.

Šopović je na maestralan način uposlilo Zubanovića koji je pobjegao Elvedinu Beganoviću i krenuo ka golu Sarajeva. Mirsad Dedić je, iz još uvijek neobjašnjivog razloga, napustio svoj kazneni prostor i krenuo ka Zubanoviću.

Napadač Željezničara je iskoristio taj poklon i zaobišao golmana Sarajeva i potom je slabijom, lijevom nogom šutirao.

Te dvije sekunde, koliko je lopta putovala ka golu, su bile najduže dvije sekunde u životima navijača oba kluba. Lopta je išla ka stativi, no u posljednji trenutak je promijenila smjer za samo nekoliko stepeni i ušla u gol. Na južnoj i dijelu zapadne tribine delirij, na ostatku stadiona šok i nevjerica.

Zubanović je dao stotinjak golova tokom svoje karijere, ali nijedan mu nije draži od toga jer je upravo Željezničaru tim pogotkom donio prvu titulu prvaka Bosne i Hercegovine.

Tada 20-godišnji Vratničanin je ušao u legendu sarajevskih derbija, a navijači Plavih od tada 5. juni obilježavaju kao "Zubandan".

FK Sarajevo – FK Željezničar 0:1

Željezničar: Gušo, Hurić, Burek (Pehlivanović), Kunić, Biščević, Mulaosmanović (Buljubašić), Fatić, S. Žerić (Šopović), Gredić, Vazda, Zubanović.

Sarajevo: Dedić, Beganović, Hošić, Hadžispahić, Smiječanin, Selimović, Valentić (Čenan), Ihtijarević (Zahirović), Gogalić, Avdić, Granov (Begić).