Nogomet
12

Četiri razloga zašto je Van Gaal gori od Davida Moyesa u Unitedu

Klix.ba
Holandski stručnjak Louis van Gaal loše je startao sa ekipom Manchester Uniteda u Premiershipu, zbog čega se ovih dana našao na udaru medija na Ostrvu. Mnogi ga već sad porede sa Davidom Moyesom koji je zbog loših rezultata u poprilično kratkom roku dobio otkaz u Unitedu.

Britanski list Independent naveo je četiri razloga po kojima je Van Gaal lošiji po United od Moyesa.

1. Broj osvojenih bodova

Nakon pet kola u Premiershipu United je prošle sezone imao sedam bodova, a ove sezone ima pet. Imali su užasan start, a historijski gledano, Van Gaal je imao najslabiji start u Premiershipu sa Unitedom u historiji.

2. Potrošeni novac

Van Gaal je potrošio skoro 200 miliona eura na pojačanja proteklog ljeta. Moyes je u istom periodu prošle godine potrošio pet puta manje novca na transfere, te doveo samo jednog igrača, dok ih je Van Gaal doveo šest.

3. Korištenje mladih igrača

Moyes je doveo Adnana Januzaja, koji tek treba početi igrati kod Van Gaala, dok je Holanđanin doveo Tylera Blacketta, koji je odigrao vrlo lošu utakmicu u porazu od Leicestera proteklog vikenda.

4. Primanje golova

United je u svim takmičenjima od početka sezone primio 11 golova. Pod Moyesom su do 22. septembra prošle godine primili samo četiri.

Na strani Holanđanina je iskustvo. Moyesa je lično izabrao legendarni Alex Ferguson, zbog solidnog vođenja ekipe Evertona sa kojom je Moyes jednom igrao play-off Lige prvaka i jednom bio četvrti u Premiershipu.

Van Gaal je osvojio osam titula nacionalnog prvaka u četiri različite zemlje, a sa Ajaxom je 1995. osvojio i titulu evropskog prvaka, piše Independent.