Juniorsko prvenstvo
0

Četiri pobjede za taekwondo reprezentaciju BiH

Sarajevo-x.com
Juniorska taekwondo reprezentacija BiH vratila se sa Evropskog prvenstva za juniore koje je održano u Trelleborgu. Najveća smotra juniora u Evropi pokazala se relativno uspješnom za neke od naših takmičara.

U konkurenciji 42 države i nacionalnih reprezentacija sa preko 400 takmičara iz cijele Evrope, naši takmičari su donijeli četiri pobjede u pojedinačnoj konkurenciji i dva rezultata rangirana od 5 do 8 mjesta za našu državu.

  Najveći uspjeh zabilježio je Haris Mušija (Nur - Kakanj), ostvarivši dvije pobjede u pojedinačnoj konkurenciji. Haris je u prvom kolu savladao predstavnika Kipra sa 3:1, u drugom predstavnika Izraela sa 6:3 i u borbi za medalju izgubio u trećem kolu od predstavnika Armenije 1:2, koji se i okitio bronzanom medaljom na kraju dana. 

Valentina Galinac (Slavija – Istočno Sarajevo) prvo kolo je prošla bez borbe, predstavnica ukrajine je predala borbu, a u slijedećoj borbi je izgubila medalju od predstavnice Francuske izgubivši sa 0:1. Nejla Kaljanac (Novi Grad Sarajevo) u prvoj borbi je savladala predstavnicu Danske sa 3:2, a u drugoj borbi izgubila od predstavnice Rusije sa 3:4. Ostali članovi reprezentacije, Kristijan Bošnjak iz Fojnice i Samir Muhibić iz Zlatnih Ljiljana su, nažalost ispali prvo kolo.

  „Nažalost, jedan od glavnih razloga neostvarivanja boljeg rezultata jeste i onaj finansijske prirode. Naša juniorska reprezentacija, osim par zajedničkih okupljanja i samo dva nastupa na internacionalnom nivou, nije imala priliku, pripremni period završiti onako kako je planirano. Zbog nedostaka finansijskih sredstava, uskraćeni su nastupi na turnirima A klase, a svi takmičari su se pripremali u matičnim klubovima. Naravno, i sam odlazak na evropsko prvenstvo je iz istog razloga bio upitan. Ipak, sve čestitke takmičarima i trenerima na ostvarenom rezultatu“, kazao je generalni sekretar Saveza Belmir Berberović.