Premijer futsal liga BiH
79

Centar se u Gornjem Vakufu spasio u posljednjoj sekundi, Salines siguran u Livnu

Klix.ba
Ilustracija (Foto: Klix.ba)
Ilustracija (Foto: Klix.ba)
Novo kolo Premijer lige BiH u futsalu donijelo je niz kvalitetnih i zanimljivih susreta, a posebno dramatično je bilo u Gornjem Vakufu, gdje su igrali Sloga i Centar.

Na kraju je bilo 5:5, a Sarajlije su do boda stigle bukvalno u posljednjoj sekundi utakmice. Uz ovaj meč, u 14. kolu postignuti su sljedeći rezultati: KMF Tango – MNK Kaskada 6:2, MNK Brotnjo – FC Mostar SG 0:1, MNK Seljak – FC Salines 1:4 i HFC Zrinjski – KMF Beli Anđeo 5:3.

MNK Sloga GV – FC Centar ZAMM MC 5:5

Utakmica između MNK Sloga i FC Centar Zamm MC odigrana je u Gornjem Vakufu pred gotovo 500 gledalaca. Spomenuta dva tima već su u dva navrata igrali međusobne duele, oba puta u Sarajevu i to u prvenstvu i Kupu i oba puta je Centar slavio pobjedu nakon preokreta.

Nekoliko dana uoči ovog duela, Sloga je najavljivala punu dvoranu, pozivajući publiku da im bude vjetar u leđa, što se zaista i desilo, a gledaoci su na kraju mogli otići zadovoljni, s obzirom na to da su imali priliku vidjeti 10 pogodaka.

Domaći imaju za čim žaliti, ali isto to tvrde i iz gostujućeg tabora, iako su u jednom trenutku gubili 4:1, a potom i 5:2. Međutim, smogli su snage i na kraju u posljednjim sekundama, stigli do vrijednog boda, dok je Sloga, drugi put zaredom, ispustila vodstvo od tri gola razlike.

Počelo je šansama ispred Delića, koji je u Mostaru briljirao protiv Starog grada. I u meču protiv Centra istakao se na samom početku s nekoliko odbrana, nakon pokušaja Mujezinovića i Hršumovića, ali u 9. minuti bio je nemoćan, nakon što je Centar odigrao odličnu akciju, koju u gol pretvara Stefan Jokić.

Vodstvo od 1:0 kao da je gostima svezalo noge, što su domaći brzo iskoristili i dvije minute poslije pogotka Centra stižu do poravnanja i to preko Malika Demirovića, koji pogađa mrežu Fadila Seferovića. Nošeni gromoglasnom podrškom s tribina, domaći su potom držali sve konce igre u rukama, što im se isplatilo u 18. minuti, kada mrežu gostiju, nakon jedne nesmotrene greške Đuderije, za 2:1 pogađa Sabahudin Petak.

Nastavak susreta donosi identičnu sliku na terenu. Gosti iz Sarajeva djelovali su izgubljeno, praveći neshvatljive greške, a domaći su to koristili. Tako je u 23. minuti Admir Zukan, ljubimac domaće publike odveo Slogu na 3:1, a nakon nove greške gostujućih igrača, isti igrač je u istoj minuti pogodio i za tri razlike u korist tima iz Gornjeg Vakufa. Sarajlije su ipak smogle snage da u 27. minuti smanje na 4:2, a fantastičan pogodak postigao je Nedžad Hodžić.

U narednih desetak minuta obje ekipe su se smjenjivale u posjedu, a Sloga je, činilo se, vladala situacijom, propuštajući nevjerovatne prilike. U ovom periodu posebno se istaknuo golman gostiju Fadil Seferović, koji je u dva-tri navrata, u situacijama dva na jedan, spašavao sigurne pogotke i tako držao svoj tim u igri. Ipak, u 37. minuti Petak je postigao svoj drugi pogodak i odveo domaće do vodstva 5:2, nakon čega kreće rapsodija gostujućeg sastava, koji uspijeva u svega dvije minute, igrom na višak postići tri pogotka.

Na 5:3, naime, u 38. minuti smanjuje kapiten gostiju Amel Handžić, a u istoj minuti Nedžad Hodžić, nakon fantastične asistencije ponajboljeg pojedinca na utakmici Jusića, svojim drugim golom na utakmici Sarajlijama donosi nadu da bi mogli stići do poravnanja u utakmici koju su već odavno ispustili iz ruku.

Prava drama viđena je u posljednjim sekundama, domaći su bili u posjedu lopte, a potom su tražili prekršaj, a lopta dolazi do Nermina Jusića, koji doslovno u posljednjim sekundama pogađa za 5:5.

MNK Brotnjo – FC Mostar SG 0:1

Nevjerovatna utakmica odigrana je u Čitluku između Brotnja i aktuelnog prvaka BiH – FC Mostara. Naime, na ovom susretu viđen je tek jedan pogodak i to u mreži Čitlučana, koji su pružili fantastičan otpor favorizovanim gostima.

Uz sve to, gosti su za 40 minuta napravili tek dva prekršaja, što je nevjerovatan podatak za jednu utakmicu najvišeg ranga bh. futsala. Trenutak odluke desio se u 32. minuti susreta, kada je Samir Gosto, napokon uspio ubaciti loptu u mrežu Dujmovića, koji je imao nekoliko zaista fantastičnih intervencija tokom ovog susreta, baš kao i na drugoj strani Nemanja Momčilović.

Ova pobjeda Mostarce je ostavila u utrci za Salinesom, na dva boda zaostatka, dok je Brotnjo četvrti i gotovo je siguran učesnik play-offa, u koji će se, podsjetimo, plasirati šest ekipa.

MNK Seljak – FC Salines 1:4

Iako to rezultat od 1:4 ne ilustruje u najboljoj mjeri, u utakmici igranoj u Livnu, na terenu je postojala samo jedna ekipa – FC Salines, koja je uspjela savladati ekipu Seljaka, kojoj predstoji grčevita borba za opstanak.

Kada kažemo da pobjeda od tri gola razlike ne ilustruje stvarna dešavanja, pod tim mislimo kako je tuzlanski sastav propustio niz prilika pred golom Vidovića. Igrači Salinesa su, naime, u čak četiri navrata pogađali okvir gola, a čak 17 njihovih pokušaja otišlo je pored gola.

Da su Kahvedžić, Arnautović, Ivanković i društvo bili tek malo precizniji, ovaj susret mogao se završiti i mnogo ubjedljivije u korist Tuzlaka, koji su s tri boda iz Livna, ostali na prvom mjestu na tabeli. Već nakon 50-ak sekundi utakmice, Predrag Šešelj je doveo Salines u vodstvo 1:0, nakon sjajno izrađene akcije. Ovaj rezultat na semaforu je stajao sve do 15. minute, kada goste do dva gola prednosti odvodi Nermin Kahvedžić, najbolji strijelac tuzlanskog sastava.

U drugom poluvremenu, Salines je veom brzo stigao i do trećeg pogotka. Arnautović je napravio blok za Matijevića, koji nakon dodavanja Kahvedžića pogađa stativu, a lopta dolazi do Ivankovića, koji vara svog čuvara i postiže pogodak za 0:3. Pred kraj susreta, domaći su pokušali igrom na višak ublažiti poraz, ali taklva igra im se osvetila u 37. minuti. Ante Semren griješi u dodavanju, a loptu presijeca Maisaija i šalje je u praznu mrežu za 0:4.

Mogli su Tuzlaci i u posljednjim minutama do novog pogotka, ali ovaj put nisu uspjeli postići gol nakon greške domaćih, koji su jedan bezazlen pokušaj uspjeli pretvoriti u pogodak i to nakon greške golmana gostiju Milanovića.

HFC Zrinjski – KMF Beli Anđeo 5:3

Itekako važan meč u borbi za opstanak odigran je u dvorani Bijeli brijeg, gdje je Zrinjski uspio savladati tim Belih Anđela rezultatom 5:3 i tako stići na četiri boda prednosti u odnosu na tim iz Popovog polja. Ovom pobjedom, Zrinjski se sad našao čak i u situaciji da sanja odlazak u play-off, s obzirom na to da se nalazi na sedmom mjestu, sa svega tri boda zaostatka za Kaskadom, koja je poražena u 14. kolu.

Meč u Mostaru ponudio je gledaocima osam pogodaka, od čega pet u mreži gostiju. Već u 6. minuti gosti ostaju bez Đokića, koji je kao posljednji igrač, povukao s leđa Sušca, te mu je sudija Puzović pokazao crveni karton, a dvije minute poslije, Ivan Perić dovodi Mostarce u vodstvo, nakon sjajno izvedene akcije. Vodstvo domaćih trajalo je do 14. minute, kada je na 1:1 poravnao mladi Branislav Panić, koji je potom pogodio i za vodstvo svog tima od 1:2.

Međutim, slavlje gostiju nije dugo trajalo. Ponovo su domaći napravili nekoliko odličnih dodavanja, a kada je loptu trebalo poslati u mtežu, ispred jednog igrača mostarskog tima ukazuje se Novaković, koji efektno pogađa vlastiti gol i poravnava rezultat na 2:2.

To je ujedno bio i rezultat s kojim se otišlo na pauzu, a u nastavku Zrinjski je uspio riješiti pitanje pobjednika. Najprije je u 24. minuti, Perić, svojim drugim pogotkom na utakmici digao publiku na noge, tako što je zaobišao golmana, a u 35. minuti, na prazan gol, nakon greške gostujućeg sastava, loptu u mrežu šalje Sušac.

Beli Anđeli se nisu predavali i u 36. minuti smanjuju na 4:3, a strijelac je i ovaj put bio Perić, s malom razlikom što je loptu poslao u vlasititu mrežu, a ne protivničku. Ipak, u posljednjoj minuti susreta, domaći postižu još jedan gol, ponovo nakon greške gostiju, a ovaj put u listu strijelaca upisao se Luka Pehar.

KMF Tango – MNK Kaskada 6:2

Futsaleri Tanga su u posljednjoj utakmici 14. kola Premijer lige BiH slavili pobjedu nad Kaskadom na svom terenu, 6:2.

Četrnaest utakmica trebalo je Tangu da konačno odigra i kvalitetnu i utakmicu koja će biti nagrađena sa pobjedom, njihovom drugom ove sezone. Već u 2. minuti Tango je došao do vodstva nakon što je kapiten Slobodan Elez pogodio za 1:0.

Sedam minuta kasnije već je bilo 2:0, a strijelac je bio Mulaga Karić. Isti Igrač je u 12. minutu postigao i treći gol za svoju ekipu i Tango je na nešto više od polovine prvog dijela imao prednost od tri gola.

Kaskada uspjeva da se na kratko vrati u meč u 13. minutu. Pogodio je Ibrahim Husejnović, no pred sami odlazak na pauzu između dva poluvremena Slobodan Elez kažnjava šesti akumulirani prekršaj gostiju i odvodi Tango ponovo na +3, 4:1.

U nastavku susreta Kaskada je pokušala više da zaprijeti, ali Tango nastavlja da povećava svoju prednost. Vladan Minić je u 30. minutu pogodio za 5:1, a onda je i golman Milenko Ristivojević pogodio za 6:1. Konačnih, Tango - Kaskada 6:2 postavio je Rahim Spahić u posljednjim trenucima meča.

Lista strijelaca:

Na listi strijelaca, nakon 14 odigranih kola vode Marin Suton i Admir Zukan, koji su postigli po 21 pogodak, a iza njih se nalaze Ibrahim Hršumović i Nermin Kahvedžić sa po 18 postignutih golova. Amel Handžić je 17 puta tresao protivničke mreže u 14 odigranih mečeva, dok su se Zvonimir Ćavar i Luka Pehar u listu strijelaca upisivali po 15 puta.