Na jučerašnjoj utakmici
36

Celticovi navijači stali uz Palestinu i poslali poruku Izraelcima: Zaustavite genocid

E. K.
Parola navijača Celtica na utakmici protiv Kilmanrocka (Foto: Screenshot)
Parola navijača Celtica na utakmici protiv Kilmanrocka (Foto: Screenshot)
Navijači škotskog velikana Celtica su na jučerašnjoj utakmici protiv Kilmanrocka poslali poruku podrške Palestincima u ratu protiv Izraela.

Posudili su stihove jedne od najvećih ljubavnih ostrvskih pjesama "Grace" i pozvali stadion da pjevaju uglas dok se dizala parola što su oni i uradili.

"Razmislite o prethodnih nekoliko mjeseci, hoće li oni reći da nismo uspjeli, više od 30.000 mrtvih od čega je više od 12.000 djece. Zaustavite genocid, zaustavite cionizam", pisalo je na njihovoj paroli.

Parola Zelene brigade došla je usred situacije sa nogometašem Celtica Lielom Abadom koga Izraelci uvjeravaju da mora napustiti klub uslijed podrške njihovih navijača palestinskom narodu.

Nije bio u protokolu za utakmicu protiv Kilmanrocka, a karijeru bi mogao nastaviti u MLS ligi gdje je interesovanje za njega pokazalo nekoliko klubova.

"Već je ranije išao u Izrael na neko vrijeme, a ako to želi opet da uradi, procijenili bismo kakva je situacija u pitanju. Mislim da trenutno želi samo biti spreman za nogomet, a ako dođe do promjene onda mu možemo pomoći", rekao je trener Kelta Brendan Rodgers uoči utakmice sa gore pomenutim protivnikom.