Bivši reprezentativac
5

Celticov dragulj priznao da je usmrtio tinejdžera pa pijan pobjegao s mjesta nesreće

D. P.
Dickson u dresu Celtica (Foto: Twitter)
Dickson u dresu Celtica (Foto: Twitter)
Na Visokom sudu u Glasgowu danas je bivši nogometaš Celtica i Rangersa Ciaran Dickson (22) priznao krivicu za ubistvo tinejdžera u centru Glasgowa 2021. godine.

Dickson je usmrtio Aidana Pilkingtona 11. septembra 2021. godine, a onda je pijan pobjegao s mjesta nesreće.

Ovaj nekada veliki talent Rangersa i Celtica, a koji je bio član kluba sa Celtic Parka za vrijeme nesreće, priznao je danas na sudu da je usmrtio 18-godišnjeg tinejdžera opasnom vožnjom.

Dickson je sjeo za volan nakon što je popio pola litra piva i nekoliko koktela s prijateljem u jednom restoranu. U takvom stanju jurio je cestom koju je 18-godišnji Aidan Pilkington prelazio te ga je usmrtio pri velikoj brzini.

Bivši nogometaš je odmah pobjegao s mjesta zločina i ostavio svoj unajmljeni automobil ispred kuće. Aiden je u međuvremenu podlegao zbog teških povreda glave.

Mladić koji je bio sa stradalim Aidenom te noći opisao je kako se sjeća vozila u daljini te da se činilo kako mladići imaju vremena preći cestu dok se vozilo ne približi. Nažalost, to nije bio slučaj.

Tužitelj je utvrdio da mladići nisu mogli procijeniti brzinu vozila te da je automobil ubrzao u trenucima kada se približivao stradalom dječaku.

Kada je u pitanju nogometaš koji je izazvao nesreću sa smrtonosnim posljedicama, riječ je o nekada iznimno talentovanom nogometašu koji je prošao sve omladinske selekcije reprezentacije Škotske. Bez kluba je otkako se dogodila nesreća. Igrao je i omladinsku Ligu prvaka.