Evropska liga
4

Celta želi pokvariti planove Manchester Uniteda, Lyon se nada preokretu protiv Ajaxa

Piše: O. T.
Trening Celte Vigo (Foto: EPA)
Manchester United u uzvratnoj utakmici polufinala Evropske lige na svom Old Traffordu dočekuje Celtu Vigo koju je prije sedam dana u gostima savladao rezultatom 1:0. Još veću prednost ima Ajax koji gostuje Lyonu nakon što ga je u prvom meču kod kuće savladao rezultatom 4:1.

Lyon - Ajax (21:05 sati, prvi meč 1:4)

Ajax je u prvom meču odigrao sjajnu predstavu i upisao visok trijumf, ali u Lyonu se nadaju da mogu izboriti finale. Tim iz Francuske najveće nade polaže u Alexandrea Lacazettea koji je zbog povrede odigrao samo posljednjih 14 minuta prvog meča.

Lyonu je Evropska liga posljednja šansa da osvoji neki trofej u ovoj sezoni, ali i jedina šansa da izbori plasman u Ligu prvaka naredne sezone.

Holanđani su i dalje u opciji za osvajanje domaćeg prvenstva, jer kolo prije kraja imaju samo bod zaostatka od Feyenoorda. S obzirom na to da Ajax dugo nije stigao ovoliko daleko u Ligi prvaka ili Evropskoj ligi, ova utakmica je ogroman motiv da tim napravi iskorak u Evropi.

Potencijalni sastavi:

Lyon: Lopes; Jallet, Nkoulou, Diakhaby, Morel; Tousart, Gonalons; Cornet, Tolisso, Valbuena; Lacazette.

Ajax: Onana; Viergever, Sanchez, De Ligt, Veltman; Klaassen, Schöne, Ziyech; Traoré, Dolberg, Younes.

Manchester United - Celta Vigo (21:05 sati, prvi meč 1:0)

Manchester United je prvi meč riješio pogotkom Rashforda iz slobodnog udarca, a Jose Mourinho više ne krije da je Evropska liga prioritet za njegov tim te da se "oprostio" od borbe za četvrto mjesto u Premiershipu.

Kao glavni razlog takve odluke Mourinho je naveo gust raspored prema kojem će United u samo "sedam sedmica odigrati 17 utakmica" računajući april i maj. Portugalac je također prije poraza od Arsenala proteklog vikenda kazao da je "lakše pobijediti u dvije utakmice nego u četiri" uspoređujući uzvrat polufinala i finale Evropske lige i četiri kola Premiershipa.

Celta Vigo igra možda i najvažniju utakmicu u historiji kluba, jer nikada ranije nije igrala ovu fazu Evropke lige/UEFA kupa, kao što nikada ranije nije igrala ni polufinale Lige prvaka/Evropskog kupa.

Potencijalni sastavi:

Manchester United: Romero; Valencia, Bailly, Blind, Darmian; Fellaini, Herrera, Pogba; Lingard, Rashford, Mkhitaryan.

Celta: Sergio; Mallo, Cabral, Roncaglia, Jonny; Radoja, Tucu; Wass, Aspas, Sisto; Guidetti.