Preokret u godinu dana
517

Čelikov povratak iz ponora: Zeničani najprijatnije iznenađenje prvenstva

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Čelik je u samo godinu dana prošao put od kluba koji je trebao ispasti do kluba koji se bori za izlazak na evropsku scenu. Zeničani su na taj način ostvarili najveći rezultatski napredak u konkurenciji svih klubova Premijer lige BiH.

Poznato je da je Čelik prošle godine zauzeo poziciju koja ga je vodila u niži rang, ali pošto Borac iz Banje Luke, koji je rezultatima na terenu obezbijedio opstanak, na kraju ostao bez licence za takmičenje u Premijer ligi, zenički klub se spasio i ipak opstao u najvećem rangu.

Nakon opstanka, Čelik je na čelu s turskim investitorom Aydinom Olgunom doveo nekoliko iskusnih igrača koji su se dokazali u Premijer ligi te je s njima krenuo u novu sezonu. U klub su stigli Nermin Jamak, Anel Dedić, Haris Dilaver, Vladimir Grahovac, Ševko Okić, Branislav Ružić i brojni drugi koji su s igračima dovedenim na zimu 2018. godine činili kostur ekipe.

Tako je Čelik u ovu sezonu ušao znatno jači, ali je i dalje imao problem sa širinom kadra, jer u kraktom vremenskom periodu teško je bilo i pronaći i dovesti cijelu novu garnituru igrača.

Trenersku poziciju na ljeto zauzeo je turski stručnjak Adnan Ornek i Čelik je već u prvom dijelu sezone pokazao da se radi o znatno ozbiljnijem timu u odnosu na ono što smo navikli tokom proteklih sezona kada je zenički klub vodio golu borbu za opstanak.

Ekipa je predvođena Ornekom srušila Zrinjski i Željezničar te je na domaćem terenu osvojila po bod protiv Širokog Brijega i Sarajeva. Ovi rezultati ukazivali su da Čelik ove sezone može svima pomrsiti račune. Po ulasku u drugi dio sezone Ornek je napustio klub, a zamijenio ga je Cihat Arslan koji se odlično snašao te je doveo ekipu u poziciju da se pozicijom na tabeli bori za izlazak na evropsku scenu. Ostao je dojam da je Čelik u presudnim mečevima pao ponajviše zbog manjka širine u kadru, jer ekipu su mučili problemi s povredama i suspenzijama, a standardne igrače koji su nedostajali nije bilo lako zamijeniti.

Tek tri kola prije kraja, tačnije u 31. kolu, Čelik je i matematički izgubio šanse da se pozicijom na tabeli bori za plasman u kvalifikacije u Evropsku ligu što pokazuje koliki je napredak ostvaren u ovoj sezoni.

Interesantno je da su Zeničani u drugom dijelu sezone u gostima savladali Slobodu što se desilo prvi put nakon više od 20 godina, a protekle subote su prvi put nakon 16 godina savladali Željezničar na Grbavici.

Čelik u posljednje kolo ulazi kao petoplasirani tim Premijer lige i u slučaju pobjede tu će i ostati. Od ekipe koja je prošle godine trebala ispasti doći u trenutnu poziciju nije bilo nimalo lako, ali Čelik je uspio u tome.

Podatak da su dva turska trenera vodila ekipu posebno privlači pažnju, jer obično se strani treneri teže nađu u nepoznatoj ligi, a Premijer liga je, ruku na srce, nepoznanica za trenere koji su vodili klubove u turskoj Super ligi. Međutim, to nije bila prepreka da Čelik ostvari odlične rezultate.

Evidentno je da takav napredak ne bi bio moguć bez ulaska stranog investitora Olguna u klub, ali i s njegovim ulaskom, zbog brojnih problema koji muče Čelik iz prošlosti, nije bilo očekivano da ekipa ostvari takav napredak.

Ipak, uprkos starim dugovanjima koji premašuju milione, uprkos građenju novog tima i činjenici da su dva strana trenera vodila ekipu te uprkos brojnim trenutnim obavezama zaista je nevjerovatno da je Čelik za samo godinu dana uspio na terenu pokazati takav skok.