Premijer liga BiH
0

Čelik lovi priključak na Koševu

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Na gradskom stadionu u Banjaluci snage će odmjeriti nezaustavljivi Borac i sarajevski Željezničar. Veliki hendikep za domaće biće neigranje najboljeg igrača Nemanje Bilbije. To će dodatno otežati situaciju, ali istovremeno može i homogenizirati ekipu. Kako bi se porazio veliki rival domaćin želi stvoriti atmosfera u kojoj će svi dati najviše što se ovoga trenutka može.

Nakon sedam dana odmora, nastavlja se Premijer liga BiH. Na programu je 8. kolo. Biće nekoliko izuzetno interesantnih dvoboja. Jedan od njih je na Koševu gdje se sastaju Sarajevo i Čelik. Sramotan dojam u dosadašnjim okršajima tim sa Bilinog polja pokušaće popraviti na najvećem bh. stadionu. Isto se odnosi i na izabranike Mehmeda Janjoša. Loš rezultat iz Trebinja može prebrisati jedino trijumf. Gosti se nadaju da mogu presjeći crni niz. No, svjesni su da to neće biti nimalo lako. U bordo svlačionici spominje se samo jedna riječ – pobjeda. Ova utakmica je od krucijalnog značaja za oba stratega.

Na gradskom stadionu u Banjaluci snage će odmjeriti nezaustavljivi Borac i sarajevski Željezničar. Veliki hendikep za domaće biće neigranje najboljeg igrača Nemanje Bilbije. To će dodatno otežati situaciju, ali istovremeno može i homogenizirati ekipu. Kako bi se porazio veliki rival domaćin želi stvoriti atmosfera u kojoj će svi dati najviše što se ovoga trenutka može.

S druge strane, tim sa Grbavice u posljednja četiri susreta upisao je četiri remija. Pokušaće ostati neporaženi i u gradu na Vrbasu. To nalaže apsolutnu ozbiljnost svih igrača u udarnoj postavi.

Travniku na noge stiže Rudar. Nakon osvojenog boda u Laktašima želja i intencija jeste trijumf protiv kluba iz Prijedora. Očekuje se visok angažman svih nogometaša. U segmentu strategije i taktike biće zanimljivo vidjeti kako će posljednji bedem gostiju izlaziti na kraj sa najavljenim atacima "Vezira", odnosno, koliko će vezni red uspjeti povezati redove, pomagati odbrani i istovremeno kreativno djelovati naprijed. Koliko su gosti opasni iz kontranapada najbolje su pokazali na Grbavici, gdje su došli do boda (1-1).

Na Tušnju gostuje Slavija. Pred početak sezone iz oba kluba najavljivali su evropske ambicije. Kako rezultati nisu bili na nivou očekivanog, treneri su ostali bez kredita. Tuzlacima nije dugo trebalo da otpišu Osmanhodžića. Zamjenu su pronašli u Nerminu Hadžiahmetoviću. U predhodna dva kola vodio je ekipu sa klupe (zabilježio pobjedu i poraz). Sličan scenarij desio se u Istočnom Sarajevu. Odmah nakon poraza od Borca, odstupio je Zoran Erbez. Pozivu u pomoć odazvao se Milomir Odović. Pokušaće popraviti igru Slavije, a debitovaće upravo u Tuzli.

U Modriči istoimeni domaćin dočekuje Zrinjski. S obzirom na trenutnu formu, dvoboj dva posljednja bh. prvaka mogao bi biti interesantan. Domaćin u utakimicu ulazi sa željom da osvoji kompletan plijen. Žele pokazati da trijumf u Gradačcu nije bio slučajan i da se može oploditi drugom uzastopnom pobjedom. Planove će im pokušati pokvariti mostarski klub koji napokon treba potvrditi svoje kvalitete i krenuti ka vrhu tabele.

Velež će ugostiti gradačačku Zvijezdu, koja je ostala bez prvog šefa struke Ratka Ninkovića. Iako se čini da će za "Rođene" biti "lagan zalogaj", gosti najavljuju borbenu i otvorenu igru. Laktaši će kiks protiv Travnika pokušati popraviti u sudaru sa jednom od najlošijih gostujućih ekipa, Leotarom.

Sutra će se na Grbavici sastati Olipmik i Široki Brijeg. Oba tima u posljednje vrijeme igraju preporođeno, pa ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svijetu u glavnom gradu BiH priželjkuju interesantan i uzbudljiv meč.

S obzirom da je u prvih sedam kola odstupilo sedam trenera, ne treba čuditi ako se taj trend nastavi i nakon ovog kola.

Parovi i satnica:

Subota: Sarajevo – Čelik 19.00 sati Borac – Željezničar 19.00 sati

Travnik – Rudar 16.00 sati Sloboda – Slavija 16.00 sati Modriča – Zrinjski 16.00 sati Velež – Zvijezda 16.00 sati Laktaši – Leotar 16.00 sati

Nedjelja: Olimpik – Široki Brijeg 19.00 sati

Tabela

  1. Borac Bl.   7      6      1      0      13:3    19
    
  2. Velež         7     4     2     1     15:5        14
    
  3. Široki B.    7     4     1     2     11:6        13
    
  4. Modriča     7     3     2     2     11:9        11
    
  5. Željezničar 7     2     4     1     6:5          10
    
  6. Olimpik      6     3     1     2     7:11        10
    
  7. Zrinjski      7     2     3     2     9:10           9
    
  8. Leotar         7     3     0     4     4:6            9
    
  9. Rudar P.      7     2     2     3     7:7            8
    
  10. Laktaši 7 2 2 3 11:12 8
  11. Sarajevo 6 2 2 2 7:8 8
  12. Zvijezda 7 2 1 4 5:9 7
  13. Sloboda 7 2 1 4 6:11 7
  14. Slavija 7 1 3 3 3:6 6
  15. Travnik 7 1 3 3 7:11 6
  16. Čelik 7 1 2 4 4:7 5