Investicija Aydina Olguna
4

Čelik još bez nogometne akademije, gradonačelnik zahtijeva doradu prijedloga

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Iako se očekivalo da će na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Zenice biti usvojena tačka dnevnog reda kojom bi se dalo zeleno svjetlo investitoru Čelika Aydinu Olgunu za gradnju Akademije NK Čelik, to se nije dogodilo, a gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović tačku je povukao s dnevnog reda.

Koncept izgradnje nogometne akademije na lokalitetu Plandilo trebalo je biti danas izglasano na Gradskom vijeću Zenice, ali je zbog dodatnog usaglašavanja povučeno nakon rasprave te će se o projektu investitora Aydina Olguna razmatrati na nekoj od narednih sjednica.

Član radne grupe ispred Gradske uprave Zenica Selver Keleštura je kazao kako investitor Olgun na lokalitetu Plandilo planira graditi dva sportska terena, s prirodnom i vještačkom travom, manji zatvoreni teren, zgrada sa smještajem, kuhinjom i restoranom.

Period za realizaciju projekta od usvajanja je trebao biti 36 mjeseci, ali problem je što je ranije, prije šest godina Javno preduzeće za upravljanje i održavanje sportskih objekata Grada Zenica izdalo zemljište Ragbi savezu Bosne i Hercegovine za gradnju kompleksa za ragbi selekcije.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Ovu informaciju na Gradskom vijeću Zenice danas je iznio vijećnik Kenan Fetahagić koji je kazao kako su predstavnici ragbi zajednice od 2013. godine vršili kontinuirane aktivnosti na realizaciji projekta ragbi terena, ali da nisu imali razumijevanja od nadležnih institucija.

Fetahagić je u konačnici kazao kako ne žele sabotirati izgradnju projekta Aydina Olguna Akademije NK Čelik te da bi pristali i na to da im Grad Zenica na korištenje preda B teren za ragbi selekcije, koji se nalazi u neposrednoj blizini.

Gradonačelnik Zenice je u konačnici istakao kako je potrebno povući tačku s dnevnog reda kako bi se doradila te je prijedlog usvojen sa 20 glasova “za” i jednim glasom “protiv” zbog čega će nogometna akademija još neko vrijeme biti na čekanju.

Čelikov investitor Aydin Olgun na posljednjem zvaničnom obraćanju medijima je kazao kako je spreman finansirati njenu gradnju, ali da se čeka zeleno svjetlo od Gradske uprave Zenica koja treba odobriti potrebnu dokumentaciju za njenu gradnju.