Liga za opstanak
41

Čelik i Olimpik trijumfovali i ostali u utrci za opstanak u Premijer ligi BiH

Piše: E. B.
Čelik - Vitez (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U prvim susretima drugog kola Lige za opstanak Čelik i Olimpik su na domaćem terenu savladali Vitez, odnosno Metalleghe minimalnim rezultatom 1:0 i tako ostali u utrci za opstanak u Premijer ligi BiH.

Čelik je nadigrao Vitez upisavši minimalnu pobjedu zahvaljujući Dilaveru.

Prvi šut u okvir gola u Zenici zabilježen je u 18. minuti kada je Pezer šutirao sa dvadesetak metara, ali je golman Viteza Nwolokor bio siguran. U 22. minuti Karićje ubacio, a Šišićev udarac glavom zaustavlja golman Viteza.

Nakon pola sata igre Čelik je imao odličnu šansu, ali je Šišić sa desetak metara promašio gol, ali samo dvije minute Nwolokor je morao po loptu u svoju mrežu.

Salčinović je počeo akciju, nastavili je Pezer i Karić koji sa lijeve strane asistira Dilaveru koji iz peterca pogađa za 1:0 i slavlje oko hiljadu Robijaša.

U drugom poluvremenu Čelik je nastavio sa napadima ka Nwolokorovom glu, a u 52. minuti golman gostiju je bio siguran nakon Šišićevog šuta.

Nakon sat vremena igre zaprijetili su i gosti preko Aletića, ali i dalje je ostalo 1:0 za Olimpik

Čelik je mogao povećati prednost u 64. minuti, no Nwolokor je fenomenalno intervenisxao nakon šuteva Salčinovića i Karića u razmaku od samo nekoliko sekundi. Vitez je bezuspješno pokušao doći do izjednačenja u nastavku utakmice i Zeničani su osvojili važna tri boda u borbi za opstanak.

Olimpik je slavio također sa minimalnih 1:0 protiv Metalleghea.

Prvo uzbuđenje na utakmici desilo se u 11. minuti susreta kada su domaći igrači tražili penal nakon što je Hadžić pao u kaznenom prostoru, ali je sudija Mujić pokazao da se igra nastavi.

U 15. minuti zatresla se mreža Olimpika, ali je Jakupovićev pogodak opravdano poništen zbog ofsajda. Dvije minute kasnije Hadžić je glavom spustio loptu za Vrdoljaka koji šutira preko gola. Hadžić je u 35. minuti pokušao sam riješiti akciju, ali je šutirao preko gola gostiju.

U narednom napadu Vrdoljak je bio u još jednoj šansi, ali Fejzić sjajno brani. Fejzić je ipak kapitulirao u 42. minuti nakon šuta Svrake i Vukovi su poveli rezultatom 1:0.

I u nastavku utakmice Olimpic je napadao, a u 50. minuti Hadžić je šutirao pored gola. Vrdoljak je u 71. minuti propustio još jednu priliku kada je šutirao preko gola iz dobre pozicije.

Gosti iz Jajca su mogli kazniti promašaje domaće ekipe u samom finišu susreta, no Asanović je sa samo šest metara prebacio gol Vukova.

Do kraja susreta Metaleghe je pokušao doći do izjednačenja, ali nisu uspjeli i ostalo je 1:0 za Olimpik.