Ćiro poručio Portugalcima
0

"Čeka vas pakao!"

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predstavljajući se portugalskoj naciji, selektor nogometne reprezentacije BiH Miroslav Ćiro Blažević nije bio skroman na riječima. "Ja sam najbolji trener na svijetu, trener svih trenera", kazao je Blažević, poručivši portugalskim fudbalskim uzdanicama da ih čeka 'pakao' u predstojećem dvoboju protiv BiH.

Dnevnik Journal de Noticias piše da je Blažević, rođen 10. februara 1935. godine u Travniku, počeo karijeru kao prosječni nogometaš, zbog čega je morao raditi i druge poslove. Jedno vrijeme je radio kao građevinac i smetljar kada je emigrirao u Švicarsku, gdje je 1968. godine počeo raditi kao tehničar u Veveyu, da bi šest godina poslije sa Sionom osvojio švicarski Kup.

Početkom osamdesetih se vraća u Jugoslaviju, gdje je sa klubom Dinamo osvojio naslov prvaka. Krajem 80-tih Ćiro je kao trener francuskog Nantesa bio optužen za namještanje utakmica zbog čega je i osuđen na šest mjeseci uslovno te je morao platiti novčanu kaznu. Blažević je svo vrijeme tvrdio da nije kriv.

Najveći uspjeh je postigao sa hrvatskom reprezentacijom 1998. godine na Svjetskom prvenstvu, pobijedivši Njemačku koja je protiv Hrvatske bila bolja na Euru dvije godine ranije. Blažević je tada tvrdio da je samo predsjednik države Franjo Tuđman iznad njega. No, kada je 2005. godine krenuo u utrku na predsjedničkim izborima, osvojio je samo 0,8 posto glasova.

U maju 2008. godine preuzeo je mjesto selektora reprezentacije Bosne i Hercegovine, koja u subotu igra protiv Portugala.

Ćiro je podsjetio da ga je portugalska selekcija porazila na Evropskom prvenstvu 1996. godine, te da je sad spreman da uzvrati udarac.

"Odlučujuća utakmica će biti u Zenici u grotlu 13 hiljada navijača. Portugalci ne mogu ni zamisliti koji ih pakao čeka", poručio je trener svih trenera, otkrivajući na kraju kako održava disciplinu među igračima, "U svlačionici, ja sam pravi SS-ovac".