Još jedan spektakl
19

Čeka nas luda noć u Argentini: Posljednje kolo, River, Boca i samo bod razlike

F. Z.
Ignacio Fernandez i Carlos Tevez (Foto: AFP)
Ignacio Fernandez i Carlos Tevez (Foto: AFP)
Ljubitelji južnoameričkog nogometa večeras neće spavati, a Argentina će jedan sat poslije ponoći po srednjoevropskom vremenu biti paralizovana. Došao je trenutak istine, dobit ćemo novog prvaka, a to će biti jedan od dva najveća kluba ove države.

River Plate u posljednje kolo ulazi s bodom prednosti u odnosu na ljutog gradskog rivala. River će večeras gostovati kod Atletica u Tucumanu, dok će na La Bomboneru u Buenos Aires doći Gimnasia iz La Plate predvođena velikim Diegom Armandom Maradonom.

Prvi put će Bocina ikona biti na neprijateljskoj strani u plavo-žutom dijelu prijestolnice Argentine, ali nema sumnje da će se i on pridružiti slavlju ako Xeneizesi (Genovljani) večeras 34. put u historiji postanu prvaci Argentine.

Posljednji put Boca je prvak bila 2018. godine, a titulu je osvajala i godinu ranije. River na trofej pobjednika čeka od 2014. godine i to je jedini koji nedostaje u zbirci Napoleona s El Monumentala - Marcela Gallarda. Osvojio je Gallardo dvije Cope Libertadores, srušio Bocu u finalu 2018. godine u utakmici svih utakmica, prethodno je osvojio Copa Sudamericanu, a Kup Argentine osvajao je tri puta.

Recopa Sudamericanu osvojio je tri puta, a Superkup Argentine jednom. Titula prvaka jedini je trofej koji mu kao treneru nedostaje na El Monumentalu, a pobjeda večeras u Tucumanu Riveru donosi 37. naslov prvaka Argentine.

Obje ekipe igrale su kombinovanim sastavima u prvom kolu grupne faze Cope Libertadores ranije tokom ove sedmice. Gallardo je na klupi u Quitu na skoro 3.000 metara nadmorske visine imao svega pet nogometaša, a LDU je razbio River rezultatom 3:0. Nije se ni Boca proslavila, odigrali su tek 1:1 na gostovanju kod Caracasa, mada je ekipi Miguela Angela Russa poništen čist pogodak kod vodstva rezultatom 1:0. Pored toga, ekipa iz Buenos Airesa pošteno se ispromašivala na gostovanju u Venecueli.

Kada je riječ o sastavima, Gallardo neće mnogo mijenjati u odnosu na duel s Defensom y Justicijom prije sedam dana. Gallardova ekipa spasila je bod protiv tima koji s klupe vodi legenda argentinskog nogometa i River Platea Hernan Crespo. Vodili su gosti na El Monumentalu 1:0, ali je do kraja River uspio izjednačiti i osvojiti bod koji bi mogao biti i vrijedan titule. U ekipu se vraća Rafael Santos Borre i on bi trebao zaigrati umjesto Ignacija Scocce.

Gallardov vjerovatni sastav u pohodu na titulu i trijumf u Tucumanu: Armani; Martínez Quarta, Rojas, Pinola ili Díaz; Montiel, Pérez, Casco; Nacho Fernández, Nicolás De La Cruz; Suárez i Borré.

Kada je riječ o duelu na Bomboneri, tu također neće biti mnogo promjena. Russo će također mijenjati samo jednog igrača, a Carlos Zambrano koji je debitovao za Bocu u Caracasu zamijenit će suspendovanog Carlosa Izquierdoza.

Russova ekipa za trijumf protiv Maradonine Gimnasije: Andrada; Buffarini, Zambrano, Alonso, Fabra; Salvio, Campuzano, Villa; Pol Fernández; Tevez i Soldano.

River je jučer spektakularno ispraćen u Tucuman. Navijači su preplavili ulice Buenos Airesa, a fantastična atmosfera bila je i na aerodromu. Atmosfera na Jose Ferru uvijek je spektakularna i igračima Rivera neće biti lako, ali veći motiv ne mogu imati. Spektakl nas čeka i na La Bomboneri, još ako vijesti iz Tucumana budu pozitivne, onda će jedan od najpoznatijih stadiona svijeta doživjeti neke od "najluđih" trenutaka, a bilo ih je u Bocinom domu napretek.

Tabela: