Borba za fotelje
24

Čeferin želi nezapamćenu promjenu, Englezi ga napali: Građanski rat u UEFA-i

N. K.
Aleksander Čeferin (Foto: EPA-EFE)
Aleksander Čeferin (Foto: EPA-EFE)
Evropska nogometna federacija (UEFA) je dovedena u stanje građanskog rata zbog toga što se pojavila mogućnost da se aktuelnom predsjedniku Aleksandru Čeferinu omogući ostanak na funkciji sve do 2031. godine, prenosi britanski tabloid Daily Mail.
Detalji o promjeni izneseni su na sjednici Izvršnog odbora UEFA-e u Hamburgu prije desetak dana pa se tako sprema platforma o promjeni statuta kojom bi se Čeferinu omogućio još jedan mandat.

Čeferin i njegovi saveznici mjesecima rade na ovom planu i sada su ga službeno predložili na sastanku uoči žrijeba za Evropsko prvenstvo s ciljem da se to potvrdi na kongresu UEFA-e u februaru.

Ništa od toga još nije javno saopšteno, a da bi Čeferin dobio još jedan mandat potrebna mu je većina od 55 članica UEFA-e, odnosno 28 glasova, piše Dail Mail.

Ima i onih koji se protive ovakvoj kontroli moći, a među njima je bivši operativac Manchester Uniteda i aktuelni potpredsjednik Nogometnog saveza Engleske David Gill.

Upravo je Gill govorio protiv toga na sastanku u Hamburgu, a za sada nema informacija da li mu se još neko pridružio.

Inače, Čeferin je na čelu UEFA-e od 2016. godine i trenutno je u svom trećem mandatu na čelu ove moćne nogometne organizacije, što je inače i limit prema statutu.