Formiran novi odbor
32

Čeferin za svog prijatelja Bobana kreirao još jednu moćnu poziciju u UEFA-i

E. B.
Zvonimir Boban i Aleksander Čeferin
Zvonimir Boban i Aleksander Čeferin
Na prijedlog predsjednika Aleksandera Čeferina UEFA je kreirala najviše savjetodavno tijelo pod imenom Nogometni odbor.

Radit će se o, kako ga je Marca nazvala - Vijeću mudraca koje će svog inauguralni sastanak imati 24. aprila u Nyonu.

Zadaća Nogometnog odbora UEFA-e će biti davanje "institucionalnog, ali neovisnog mišljenja" o svim stvarima vezanim za igru i propise koji se na nju odnose.

Čeferin je za predsjednika tog novoformiranog tijela odlučio postaviti svog velikog prijatelja Zvonimira Bobana kojem je tako drugi put u razmaku od samo dvije godine kreirao moćnu poziciju u UEFA-i.

Podsjetimo, legendarni kapiten Hrvatske je od 2016. do 2019. godine bio zaposlen u FIFA-i, kada je dao otkaz da bi postao jedan od direktora Milana. No, nakon samo osam mjeseci je dobio otkaz, a Čeferin ga je zaposlio u UEFA-u u aprilu 2021. godine kreiravši poziciju šefa za nogomet.

Bobanu će u novoformiranom Nogometnom odboru desna ruka biti slavni italijanski sudija Roberto Rossetti, a članovi će biti nekadašnji elitnih igrači, te treneri.

Kako je Marca ekskluzivno saznala, članovi Nogometnog odbora će biti Jose Mourinho, Carlo Ancelotti, Zinedine Zidane, Paolo Maldini, Fabio Capello, Javier Zanetti, Luis Figo, Philipp Lahm, Ronald Koeman, Gareth Southgate, Rio Ferdinand, Michael Laudrup, Rafa Benitez, Roberto Martinez, Predrag Mijatović, Jurgen Klinsmann, Rudi Voller, Petr Čech, Juan Mata i Robbie Keane.