Predsjednik asocijacije
10

Čeferin o otkazivanju Eura: Veliki je to trošak za UEFA-u, ali je svrha iznad profita

N. K.
Aleksander Čeferin (Foto: EPA-EFE)
Aleksander Čeferin (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Evropske nogometne asocijacije (UEFA) Aleksander Čeferin rekao je da su evropski savezi pokazali zajedništvo i dobro shvatili šta je njihov posao prije odluke da se Evropsko prvenstvo pomjeri za 2021. godinu.

Euro neće moći biti održano po planu zbog pandemije koronavirusa, a danas je donesena odluka da će kontinentalno prvenstvo biti na programu od 11. juna do 11. jula narednog godine.

"Nalazimo se na čelu sporta koji ogroman broj ljudi živi i diše, koji je pokosio ovaj nevidljivi i brz protivnik. U ovakvim vremenima, nogometna javnost mora pokazati odgovornost, jedinstvo, solidarnost i altruizam. Zdravlje navijača, osoblja i igrača mora biti naš glavni prioritet, i u tom duhu, UEFA je osmislila brojne opcije da bi takmičenja mogla završiti sezonu sigurno i ponosan san na reakciju svojih kolega širom Evrope. Postoji pravi duh saradnje, svi su shvatili da moraju da žrtvuju nešto da bismo postigli najbolji rezultat. Najvažnije je da je kao vladajuće tijelo evropskog nogometa UEFA predvodila proces i napravila je najveću žrtvu. Pomjeranje Evropskog prvenstva predstavlja veliki trošak za UEFA, ali ćemo dati sve od sebe da finansiranje razvoja nogometa u 55 država ne bude pogođeno. Svrha je iznad profita i to je princip koji nas je vodio u odluci za dobro evropskog nogometa kao cjeline. Nogomet je sila koja uzdiže i daje snagu u društvu. Pomisao da bi panevropski festival nogometa trebao da se slavi na praznim stadionima, u opustošenim prostorima za navijače, dok cijeli kontinent sjedi kod kuće u izolaciji, ne pruža sreću nikome i to je nešto što ne možemo da prihvatimo za obilježavanje 60. godišnjice takmičenja", rekao je Čeferin.

Prvi čovjek evropskog nogometa je također izrazio zahvalnost predsjedniku Svjetske nogometne asocijacije (FIFA) Gianniju Infantinu, koji je istakao da će uraditi sve što je potrebno da bi novi kalendar takmičenja funkcionisao.