Prvi čovjek UEFA-e
20

Čeferin ironično o Superligi: Jedva čekam da počne njihovo fantastično takmičenje s dva kluba

N. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Današnja vijest da je Evropski sud pravde donio presudu u korist Superlige protiv FIFA-e i UEFA-e odjeknula je nogometnim svijetom, a nakon svega se oglasio i Aleksander Čeferin.
Prvi čovjek UEFA-e bio je ironičan u svoj obraćanju javnosti rekavši da jedva čeka da počne "njihovo fantastično takmičenje s dva kluba".

"Provjerit ćemo i procijeniti trebamo li izmijeniti svoj stav prema Superligi. Važno je naglasiti da Superliga nije zasnovana na principima koji su temelj nogometa, a to su principi sportskih uspjeha. Samo UEFA to garantira", rekao je Čeferin, koji kaže da neće pokušavati zaustavljati projekt Superlige.

"Nećemo ih pokušati zaustaviti. Mogu kreirati šta god žele. Nadam se da će započeti sa svojim fantastičnim takmičenjem čim prije, s dva kluba. Nadam se da znaju što rade, ali nisam siguran da je tako. Nogomet nije na prodaju. Pogledao sam prezentaciju sistema takmičenja. Teško je odlučiti treba li biti šokiran ili zabavljen tim šouom. Sistem je još više zatvoren nego onaj iz 2021., koji su svi odbili", dodao je Slovenac.

Inače, već je većina evropskih klubova odbila igranje Superlige, a zanimljivo je da se saopćenjem oglasio i zagrebački Dinamo.

"GNK Dinamo primio je vijest o presudi koju je donio Evropski sud pravde u vezi slučaja Superlige. Kao klub ni na koji način ne podržavamo tzv. projekt Superlige i ostajemo predani saradnji s ECA-om, zajedno s našim europskim kolegama, kako bismo podržali vrijednosti koje definiraju evropski nogomet. To će se postići isključivo kroz snažno partnerstvo koje ECA ima s UEFA-om", piše na zvaničnoj stranici Dinama.

Prethodno su se oglasili i evropski velikani Bayern, Manchester United, Paris Saint Germain i Borussia Dortmund te su svi redom odbili Superligu kao i mnogi drugi klubovi.

Uz to, predsjednik PSG-a Nasser Al-Khelaifi je prozvao Florentina Pereza, prvog čovjeka Real Madrida.

"Čudno je govoriti o Superligi s trofejima Lige prvaka iza sebe", poručio je Al-Khelaifi Perezu.

Saopćenje je izdao i engleski Premiership objavivši da je odluka Suda bitna i da će utjecati na sport, ali i da odbija bilo kakav sličan koncept.

Oglasili se nisu Real Madrid, Barcelona i Juventus, klubovi koji su i začetnici ideje o Superligi, a Napoli je zvanično objavio da je njegov predsjednik Aurelio de Laurentiis spreman na pregovore.