Zeljković glasao za
48

Čeferin dobio podršku za novi mandat pa šokirao govorom u kojem je "opleo" po Bobanu

E. B.
Aleksander Čeferin na današnjem Kongresu UEFA-e u Parizu (Foto: EPA-EFE)
Aleksander Čeferin na današnjem Kongresu UEFA-e u Parizu (Foto: EPA-EFE)
Prijedlog predsjednika UEFA-e Aleksandera Čeferina da mu se produži mandat njegove funkcije sa tri na četiri četverogodišnja ciklusa je prošao skoro jednoglasno na današnjem Kongresu UEFA-e.
Predsjednik Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine Vico Zeljković je na današnjem bio među onima koji su željeli omogućiti Čeferinu da mu se produži mandat do 2031. godine, a jedini koji su bili protiv tog prijedloga su bili Englezi.

No, Čeferin je poslije glasanja izašao na govornicu i šokirao sve prisutne.

Čeferin, koji je 2016. godine na poziciji predsjednika UEFA-e naslijedio Michela Platinija, je objavio kako će ostati na toj funkciji kada mu treći mandat istekne 2027. godine, te da je s namjerom predložio da predsjednički mandat bude maksimalno 16 umjesto 12 godina.

"Odlučeno je da mogu ostati predsjednik do 2031. godine, ali ja to ne želim. Umoran sam od borbe s koronavirusom, dva rata, kvazisuperligama i samoprozvanim moralnim autoritetima koji su moralni samo dok se ne radi o njihovim ličnim interesima. Ovim prijedlogom sam želio vidjeti pravo lice nekih ljudi i vidio sam ga", rekao je Čeferin aludiravši na Zvonimira Bobana koji je bio njegova desna ruka u UEFA-i, ali je 25. januara napustio tu organizaciju javno prozvavši Čeferina da je spreman na sve kako bi ostao vladar UEFA-e.

"Reći ću samo nekoliko rečenica o tom samoprozvanom moralnom autoritetu. Znate svi o kome pričam i on ne zaslužuje nikakav komentar od mene, ali moram reći nešto o njegovom patetičnom plaču o moralu. On je jedan od onih koji je znao da se neću kandidovati za mandat do 2031. godine, ali je i pored toga napisao ono narcisoidno pismo. Nije mogao sačekati moj današnji govor jer tada njegovo plakanje ne bi imalo smisla. Sada vi sami procijenite čiji lični interesi su upitni i čiji je moral upitan", poručio je Čeferin.