Nogomet
139

Ćatići, Obad i Ćemalović prave sjajnu fudbalsku priču u Blagaju

Piše: A. M.
(Foto: Emir Krpo)
Tekija na Buni jedno je od najljepših mjesta u Bosni i Hercegovini i atraktivna turistička destinacija koju posjećuju turisti i hodočasnici iz svih dijelova svijeta.

Biser Blagaj poznat je i kao mjesto porijekla bokserskog asa Adnana Ćatića. Slavni borac svaki svoj slobodan trenutak koristi za posjetu Blagaju.

Tamo je pomogao mnogima, a odnedavno je zvanično dio projekta FK Blagaj. Želja mu je pomoći mladim sportistima i klub iz rodnog kraja odvesti u veće, ozbiljnije fudbalske rangove u domovini.

Tako su Blagajci u prošloj sezoni bez mnogo muke osvojili fudbalsku Ligu HNK i ostvarili plasman u Drugu ligu FBiH – grupa Jug. Iako su tamo novi (tačnije novi-stari), Blagajci na početku nove sezone igraju dosta dobro. Rezultat u debitantskoj sezoni nije u prvom planu, pošto Blagaj za početak želi postati stabilan drugoligaš, a potom otići i korak dalje, te u dogledno vrijeme zaigrati u najboljem rangu Federacije Bosne i Hercegovine.

Vrijedna uprava koju je osvježio istaknuti sportski radnik iz Mostara Samir Ćemalović okupila je solidan igrački kadar, a najveće pojačanje svakako je angažman trenera Adisa Obada koji je nakon odlaska iz Igmana sa zadovoljstvom prihvatio posao u Blagaju. Najzvučnije ime u timu je Dženan Duraković, nekadašnji fudbaler Veleža, Travnika, Rudara iz Kaknja i bihaćkog Jedinstva. Osim Durakovića, za Blagaj danas nastupa zavidan broj nekadašnjih Veležovih omladinaca.

“Moj prijatelj i predsjednik kluba Mirsad Ćatić prezentovao mi je plan rada, a meni se projekat na prvu istinski dopao. Akcenat je na omladinskoj školi i mladim igračima. Već na raspolaganju imamo stotinjak talentovanih dječaka što je u ovim vremenima pravo bogatstvo. Uz Adnana, Mirsada i Džanija Ćatića Blagaj će u budućnosti sigurno u svim segmentima grabiti krupnim koracima prema naprijed. Moram pohvaliti rad trenera Adisa Obada, kao i neumorne Ahmeta i Čiču koji čine sve za jači i bolji Blagaj”, kazao nam je Ćemalović.

“Nakon što sam napustio Igman iz Konjica odmah sam dobio ponudu Blagaja. Poslije razgovarao sa čelnim ljudima kluba nisam imao dilemu. Odlučio sam se aktivirati i svojim znanjem pomoći Blagaju. Ovo je sjajan projekat koji će sigurno donijeti rezultate. Ljudi iz Uprave su garant vedre budućnosti za Blagaj i mlade igrače iz Blagaja”, izjavio je Obad.

U dosadašnjih osam kola Druge lige FBiH – grupa Jug Blagajci su ostvarili četiri pobjede, jedan remi uz tri poraza. Trenutno zauzimaju odlično peto mjesto na tabeli sa 13 bodova.