57 utakmica bez gola
0

Casillas srušio Zubizarretin rekord

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Golman španske nogometne reprezentacije Iker Casillas srušio je u srijedu rekord Andonija Zubizarrete po broju utakmica bez primljenog pogotka.

Utakmica u kojoj su evropski prvaci u Meridi savladali Estoniju s 3-0 bila je 57. u Casillasovoj reprezentativnoj karijeri u kojoj je sačuvao čistu mrežu. Ujedno mu je to bio 98. nastup za “furiju”, što njegov rekord čini vrlo impresivnim.

Legendarni Zubizarreta je za reprezentaciju odigrao 126 dvoboja, a u 56 njih nije primio pogodak. Zubizaretta je sa spomenutih 126 utakmica i dalje rekorder po broju nastupa za špansku vrstu, ali i taj bi mu rekord s vremenom mogao oteti Casillas budući da ima tek 28 godina i da je pred njim vjerovatno još prilično duga karijera. Zanimljivo je da uz Zubizarretu još samo Raul ima više od sto nastupa za Španiju (102).

Golmanu Real Madrida će nastup u Južnoafričkoj Republici biti treći na svjetskim prvenstvima, dok ih je nekadašnji Barcelonin čuvar mreže Zubizarreta skupio četiri. Rekorderi s pet nastupa na svjetskim su smotrama meksički golman Antonio Carbajal i legendarni Nijemac Lothar Matthäus.