Istraga zbog korupcije
0

CAS odgodio saslušanje u slučaju članova FIFA-e

Totalsport
Međunarodni sportski sud (CAS) u Lausannei odgodio je do listopada saslušanje trojice bivših članova FIFA-e koji su suspendirani nakon lanjskog izbijanja skandala kupovanja glasova uoči izbora domaćina svjetskih prvenstava 2018. i 2022. godine...

Najviši sportski sud u svijetu raspravljat će o slučajevima Amosa Adamua, Amadoua Diakitea i Ahongalua Fusimalohija. Svu je trojicu suspendirala Etička komisija Međunarodne nogometne federacije nakon što su ih novinari britanskog Sunday Timesa na tajnom zadatku uhvatili u traženju novca za svoj glas prilikom izbora domaćina SP-a.

Nigerijac Adamu dobio je trogodišnju suspenziju koja ga je koštala mjesta u Izvršnom odboru FIFA-e. Malijac Diakite je kažnjen dvogodišnjom zabranom obavljanja dužnosti u nogometu, a izgubio je i mjesto u Sudačkoj komisiji FIFA-e. Dvogodišnju je suspenziju dobio i Fusimalohi iz Tonge. Sva trojica su odlučili pravdu potražiti pred CAS-om koji će u listopadu prvi puta pod povećalom imati Etički kodeks FIFA-e.

Na temelju istog je kodeksa doživotnim izbacivanjem iz nogometa nedavno kažnjen i Mohamed bin Hammam nakon što je osuđen zbog pokušaja kupovanja glasova u utrci za predsjedničko mjesto u FIFA-i. I on je također najavio da će se, nakon što iscrpi sve ostale zakonske mogućnosti, žaliti CAS-u.