Ukinuta suspenzija
3

CAS objasnio svoju odluku o Manchester Cityju: UEFA nije dala čvrste dokaze

K. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Međunarodni arbitražni sud (CAS) poništio odluku UEFA-e o suspenziji Manchester Cityja iz evropskih takmičenja za naredne dvije godine, a obrazloženje je to da prvobitne optužbe nisu dokazane.

Građani su suspendovani nakon što je UEFA prvobitno utvrdila kršenje finansijskog fair-playja jer se novac iz vlasničkih fondova, navodno, klasifikovao kao sponzorski doprinos. Iznos te cifre je 204 miliona funti.

CAS je poslije detaljne analize ukinuo tu suspenziju, a oni su u svom obrazloženju istakli da je glavni razlog za takvu njihovu odluku nepostojanje čvrstih dokaza malverzacija, kao i da su isplate sponzora zastarijele prema UEFA-inim pravilima i da je dio tog novca djelomično oročen.

Ono što je ključno, iz CAS-a su saopćili da UEFA nije dobro uspostavila cijeli slučaj te da je to glavni razlog zbog kojeg su poništili njihovu odluku.

Manchester City će na kraju morati platiti kaznu od 10 miliona funti, što je svakako mizerno s obzirom na to da su dvije godine mogli ostati bez najvećeg izbora prihoda - igranje u Ligi prvaka, kao i ostalih brojnih sponzora koji se vežu za igranje u ovom takmičenju.