Tražen igrač
11

Carlos Vinicius, Brazilac iz Benfice kojeg želi dovesti svaki evropski velikan

DP
Carlos Vinicius (Foto: EPA-EFE)
Carlos Vinicius (Foto: EPA-EFE)
Napadač Benfice Carlos Vinicius jedan je od najtraženijih igrača Evrope, a ovaj 24-godišnjak već tokom ljeta bi mogao napustiti klub i pojačati neki od najboljih evropskih timova.

Poslije Chelseaja i Manchester Uniteda, i Liverpool je pokazao zanimanje za napadača Benfice Carlosa Viniciusa. Ovaj 24-godišnjak je imao sjajnu sezonu za Orlove i dobre su šanse da će na ljeto napustiti Lisabon kako bi napravio idući veliki korak u svojoj karijeri.

Ali ko je on? Na stranici 90min.com navedeno je sve što trebate znati o ovom Brazilcu.

Put do Benfice

Vinicius je potekao iz omladinske škole brazilskog Santosa, gdje je prvo igrao na poziciji centralnog beka. Po prelasku u Palmeiras, promijenjena mu je pozicija i Vinicius je postavljen u napad. Karijera mu nije započela posebno uspješno, jer nije dobio mnogo minuta nakon što je prešao u Caldense 2016. i otišao na posudbu u Grêmio Anápolis. Na kraju je otišao u drugu ligu Portugala kako bi nastupao za Real SC.

Hat-trick koji je postigao na debiju bio je znak da će se stvari promijeniti nabolje. Brazilac je te sezone postigao 20 golova, čime je impresionirao talijanskog velikana Napolija, koji ga je 2018. doveo za oko četiri milijuna eura, a zatim ga poslao na posudbu u Rio Ave.

Postigavši 14 golova u prvoj polovini sezone 2018/19., Vinicius je sebi osigurao novu šestomjesečnu posudbu, ovoga puta u Monako. Iako se samo dvaput uspio upisati u strijelce, Benfica ga je u julu 2019. odlučila dovesti i to za svotu od 17 miliona eura. Vinicius se obavezao na vjernost timu iz Lisabona do 2024. godine.

Stil igre

Iako je visok 190 centimetara, Vinicius nije napadač koji je poznat po dominaciji u zračnim duelima. Odlikuju ga prije svega brzina i dobar dribling. Većinu golova Brazilac postiže iz kaznenog prostora služeći se svojom odličnom lijevom nogom. Vrlo je upotrebljiv i sudjeluje u samoj igri i građenju napada, jer ga odlikuje dobra tehnika i osjećaj za dodavanja.

Statistika

Benfica je lider prvenstva ove sezone, a odlične utakmice nekadašnjeg napadača Rio Avea svakako su ključni faktor njihovog uspjeha. Ove sezone, Vinicius je postigao 14 golova u 18 nastupa, što ga čini trenutno vodećim strijelcem lige. Činjenica da je osam nastupa započeo s klupe dodatno oslikava njegov talent za postizanje golova i njegovu sezonu čini još impresivnijom.

Vinicius je postigao gol svakih 68 minuta. Također je upisao i pet asistencija, što samo pokazuje da je sposoban i stvarati šanse i realizovati ih.

Ako mu trener Bruno Lage češće bude davao šansu započeti utakmice, Vinicius djeluje i više nego sposobno postići još mnogo golova i asistencija, a mogao bi postati napadač koji redovno "isporučuje" barem 20 golova u sezoni.

Klauzula o transferu

Ako vam se sviđa ideja da Vinicius postane dio vašeg kluba, onda ste vjerojatno spremni "odriješiti kesu". U njegovom ugovoru koji traje do 2024. godine postoji klauzula koja kaže da Vinicius može napustiti Benficu ako ponuda dostigne svotu od 100 miliona eura. Iz ovoga se vidi da su u klubu dobro razmislili i pripremili se za eventualni transfer, a visoka naknada bi mogla obeshrabriti mnoge, osim onih s najvećim proračunom.

Prethodna zanimanja Premierligaša?

Prije nego što je u julu 2019. prešao u Benficu iz Napolija, brojni evropski klubovi željeli su dovesti Brazilca. Osim klubova iz La Lige, Serije A i Bundeslige, Wolverhampton je bio zainteresovan potpisati Viniciusa tokom ljeta. Ponudu od 18 miliona eura Napoli je prihvatio, ali Vinicius nije uspio dobiti radnu dozvolu i transfer je propao.

Nottingham Forest je također bio zainteresiran, ali nikada nije poslao službenu ponudu. Na kraju je Benfica poslala ponudu visoku 17 miliona eura i njegov prelazak u Lisabon brzo je dogovoren i realizovan.

Da li bi klubovi trebali reagovati?

Iako je otkupna klauzula za napadača Benfice ogromna, oko njega bi se u narednom periodu mogli ozbiljno boriti Liverpool i Chelsea. Njegova brzina i dribling čini se da savršeno odgovaraju sistemu igre s visokim presingom, upravo onim koji u Liverpoolu forsira Jurgen Klopp.

Imajući na umu da se Redsima i te kako isplatilo dovođenje Roberta Firmina koji je bio jedan od ključnih igrača u njihovom pohodu na evropsku titulu 2019. godine, možda će na Viniciusa gledati kao na zamjenu koja vrijedi uloženog novca, kako bi klub postigao još veće uspjehe u budućnosti.