Nogomet
0

Carlisle: Stotine nogometaša se bore s depresijom

Totalsport
Predsjednik Udruženja profesionalnih nogometaša Engleske (PFA) Clarke Carlisle izrazio je uvjerenje kako se stotine igrača diljem svijeta bore s depresijom.

Nekadašnji igrač Blackpoola, QPR-a, Leedsa i Watforda zaključio je karijeru na kraju prošle sezone, a predstojeće sedmice planira predstaviti autorski dokumentarni film o depresiji među nogometašima. U razgovoru za Daily Mail i sam je priznao da se borio s depresijom i da je pokušao oduzeti život.

"Kategorički tvrdim da stotine nogometaša pate od depresije. Brojke govore da jedna od četiri osobe u društvu ima problema s depresijom, a i nogometaši su dio društva. Odbijanje da se o tome javno govori znači da nam jako puno dečki s tim problemom prolazi ispod radara", rekao je Carlisle i nastavio:

"Kao predsjedniku PFA-a došlo mi je 15-20 igrača i reklo: 'Clarke, nešto nije u redu sa mnom, ne znam u čemu je problem, kome da se obratim?' Jedino što znaju je da žele pobjeći iz nogometa i iz sistema. A to su samo oni koji imaju moj telefonski broj i osjećaju da me mogu nazvati."

Kako bi pružio ruku podrške igračima koji pate od depresije, Carlisle planira otvoriti telefonsku liniju za one kojima je pomoć potrebna. Svojedobno je i njemu trebala pomoć jer je kao mladi nogometaš QPR-a pokušao počiniti samoubistvo. Otišao je u park s bočicom tableta za spavanje i pokušao okončati život.

"Odlučio sam da je samoubistvo najbolje i najbezbolnije rješenje za sve. Nije to bio poziv u pomoć. Progutao sam pilule i očekivao da će se dogoditi nešto dramatično, kao u filmu. Kad se to nije dogodilo, mislio sam da bih trebao otići kući, uzeti još jednu bočicu i završiti posao. Stvarno je zastrašujuće danas razmišljati o mome stanju uma u to doba. Sada svako jutro uzimam tablete koje nisu tu da bi mi podigle raspoloženje, nego da dovedu moj mozak u ravnotežu kako bih jasno vidio izazove s kojima se suočavam", zaključio je Carlisle svoju priču.