Za nesreću krivi Nantes
20

Cardiff tvrdi da je ispao iz lige zbog smrti Emiliana Sale, traži 80 miliona funti odštete

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Cardiff City traži ogromnu odštetu od Nantesa u pravnoj borbi koja je počela nakon smrti nogometaša Emiliana Sale.

Sala je poginuo u padu aviona prije tri godine, a Cardiff City koji ga je prethodno kupio od Nantesa za tragediju optužuje francuski klub i navodi da je ona faktor koji je doveo do ispadanja iz lige.

Cardiff sada traži odštetu od Nantesa u visini od 80 miliona funti tvrdeći da je tu sumu izgubio od TV prava, oglašavanja i sponzorstava jer je ispao u Championship. Klub je imao samo dva boda manje od Brightona koji je ostao u ligi.

U Cardiffu su uvjereni da bi Salini golovi napravili razliku te da bi klub u konačnici opstao u najvišem rangu.

Sala je poginuo u avionskoj nesreći 21. januara 2019. godine, a putovao je iz Nantesa u Cardiff kako bi kompletirao transfer. Let je organizovao njegov agent Willie McKay u ime Nantesa, tako da Cardiff za nesreću smatra odgovornim francuski klub.

Slučaj je na Arbitražnom sudu za sport, koji će donijeti odluku da li je velški klub dogovorio s Nantesom transfer vrijedan 15 miliona funti prije nesreće.

U Cardiffu smatraju da imaju osnove za žalbu jer ukazuju na primjer Carlosa Teveza iz 2007. godine. Tada je na sudu ustanovljeno da je West Ham prekršio pravila o vlasništvu treće strane kada je doveo Teveza i njegovog sunarodnjaka Javiera Mascherana, igrače koji su mu pomogli da izbjegne ispadanje iz lige u sezoni 2006/2007.

Sheffield United je ispao, ali je tražio oduzimanje bodova West Hamu. ali je na kraju dogovorena kompenzacija koja je iznosila oko 26,5 miliona funti.