Nogomet
0

Capelo bojkotuje stadion Bernabeu

Sarajevo-x.com
Selektor Engleske Fabio Capello želi zaštititi svoje igrače od rasističkih ispada tako što će odbiti da igra prijateljski meč protiv najbolje selekcije Španije na stadionu Real Madrida.

Capello je odlučio da ne dozvoli ponavljanje slučaja iz novembra 2004. kada su pojedini fudbaleri ove reprezentacije bili izvrijeđani na rasnoj osnovi. Također je osudio ponašanje navijača na Wembleyu koji su se izrugivali Ashleyu Coleu u meču protiv Kazahstana.

Odlučni selektor poručio je FA-u i španskoj fudbalskoj federaciji da moraju pronaći drugi stadion za odigravanje ovog susreta koji je, kako pišu britanski mediji, predviđen za 11. februar 2009. Ipak, još nema prijedloga koji bi to stadion bio pogodan.

Cole, Rio Ferdinand, Shaun Wright-Phillips, Jermain Defoe i Jermaine Jenas bili su meta rasističkih ispada španskih navijača u toku utakmice protiv Engleske prije četiri godine u Madridu.

Iako je Capello prethodno vodio Real s kojim je osvojio titulu prvaka u La Ligi 1997. i 2007. godine, ipak ne želi rizikovati da se scene sa prethodne prijateljske utakmice ponove. Tada je španski savez kažnjen sa 60.000 eura, a pokrenuta je i kampanja protiv rasizma u fudbalu.

Bivši selektor Španije Luis Aragones jednom je uhvaćen kako Joseu Antoniju Reyesu govori kako je Thierry Henry "malo crno govno", dok se sadašnji selektor Vicente del Bosque posvetio antirasističkoj kampanji koja bi trebala pomiriti i ove dvije nacije.