Čuveni dribling
5

Cafu 20 godina kasnije ponovio trostruki "sombrero" kojim je ismijao Nedveda

H. H.
Prošlo je 20 godina od jedne od najpoznatijih utakmica u historiji rimskog derbija.

Derbi odigran 17. decembra 2000. godine odlučen je autogolom Paola Negra i Roma je slavila 1:0, ali u centru pažnje tada je bio legendarni brazilski desni bek Cafu (50) koji je maestralnim potezom i trostrukim "sombrerom" blizu aut-linije izvrtio Pavela Nedveda, po čemu ga i danas mnogi pamte.

Taj klip je i 20 godina kasnije aktuelan i često ga možemo vidjeti u nogometnim špicama, a Cafu je tim povodom odlučio na društvenim mrežama napraviti svojevrsni "remake" u svojoj sobi.

Popularni Pendolino pokazao je da još uvijek ima magiju u nogama, uspješno kopirajući čuveni dribling i ne dopuštajući da lopta padne na zemlju.

Cafu je ostao upamćen kao jedini igrač u historiji nogometa koji je igrao u tri uzastopna finala Svjetskog prvenstva između 1994. i 2002. godine, a kao kapiten Karioka podigao je pehar prvaka svijeta na Mundijalu u Južnoj Koreji i Japanu.

Najveći trag u karijeri ostavio je nastupajući za italijanske velikane Romu i Milan, a igrao je i za Sao Paulo, Zaragozu, Juventude i Palmeiras.